Óriási rangadóval folytatódik a jégkorong-világbajnokság

A svájci válogatott 3–1-re legyőzte az olimpiai aranyérmes finn csapatot a csehországi jégkorong-világbajnokság keddi játéknapján, ezzel csoportjában a második helyen végzett, ami a finn–svéd rangadóhoz vezetett a negyeddöntőben.

A svájciaknak győzniük kellett a tabellán való feljebb lépés érdekében, míg a finnek számára a prágai összecsapás tét nélküli volt. A svájci csapat mezőnyfölényben játszott és remek védekezéssel aratott győzelmet, így a tavalyi döntős német válogatott lesz az ellenfelük a csütörtöki negyeddöntőben.

Ostravában a svéd-szlovák mérkőzés már nem hordozott tétet, de a svédeknek fontos volt, hogy megőrizzék makulátlan mérlegüket a 16-os mezőnyben.

A szlovákok, akik a nyár végén olimpiai selejtezőt rendeznek Pozsonyban, jól kezdtek, de a második harmadban összeomlottak.

Jégkorong-világbajnokság csoportkör eredményei:

7. (utolsó) forduló:

A csoport (Prága):

  • Svájc–Finnország 3–1 (0-0, 2-1, 1-0)
  • Kanada–Csehország 4–3 (0-0, 0-0, 3-3, 1-0), hosszabbítás után
  • Nagy-Britannia–Ausztria 4–2 (0-0, 1-1, 3-1)

A csoport végeredménye: 1. Kanada 19 pont, 2. Svájc 17, 3. Csehország 16, 4. Finnország 10, 5. Ausztria 7, 6. Norvégia 6, 7. Dánia 6., 8. Nagy-Britannia 3. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

B csoport (Ostrava):

  • Svédország–Szlovákia 6–1 (1-0, 3-0, 2-1)
  • Egyesült Államok–Lettország 6–3 (2-0, 1-1, 3-2)
  • Németország–Franciaország 6–3 (1-1, 3-2, 2-0)

A végeredmény: 1. Svédország 21 pont, 2. Egyesült Államok 16, 3. Németország 15, 4. Szlovákia 12, 5. Lettország 9, 6. Kazahsztán 6, 7. Franciaország 4, 8. Lengyelország 1.

A csütörtöki negyeddöntő párosításai:

  • Kanada–Szlovákia
  • Svédország–Finnország
  • Svájc–Németország
  • Egyesült Államok–Csehország.

A Hydro Fehérvár AV19 csapata, amely a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös kiírásában vesz részt, a címvédő svájci Geneve-Servette csapatát, valamint a Bartalis Balázst másodedzőként foglalkoztató Lausanne HC-t is vendégül látja a vadonatúj Alba Arénában. A sorsoláson kiderült, hogy a magyar csapat a két svájci együttes mellett a svéd Färjestad Karlstad alakulatát is fogadja, továbbá kétszer utazik majd Csehországba, a Dinamo Pardubicéhez és a Sparta Prahához, valamint Svédországba, a Skelleftea AIK-hoz.

Bartalis Balázs, a Lausanne másodedzője, aki testvére, István csapatával, a Hydro Fehérvár AV19-gyel mérkőzik meg, presztízscsatának nevezte a találkozót. "Nem mindennap adatik meg, hogy egymás ellen meccseljünk ilyen szinten. Jó lesz Fehérvárra látogatni. Célunk a BL-ben, hogy a rájátszásba jussunk" – fogalmazott.

Szélig Viktor, a fehérváriak általános igazgatója szerint a sorsolás "jól néz ki". Kiemelte, hogy a nemzeti csapat nyár végi olimpiai selejtezője miatt nehéz lesz a felkészülés. "Remélem, három hetet tudunk együtt készülni, utána jön a válogatott szünet. Szeptember elsején még Pozsonyban lesz a válogatott, a BL pedig négy nap múlva kezdődik, az osztrák liga meg rá másfél héttel. Nem lesz egyszerű" – tette hozzá.

A Bajnokok Ligája szeptember 5-én rajtol.