A Balatoni ingatlanpiac helyzete

A Balaton környéki ingatlanpiac nem mutat jelentős változást az előző évhez képest, az árak stabilak maradtak, és mind a vevők, mind az eladók kivárnak.

Az év eleje óta a balatoni ingatlanpiac kereslete némileg élénkült a tavalyi minimális mozgáshoz képest. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának ingatlanközvetítője szerint a beruházók is vevőkre várnak, és az árakat tavaly óta nem változtatták, az új építésű ingatlanok piacán pedig kevés tranzakció valósul meg.

A vevők alacsonyabb kamatokat remélve és árcsökkenésre számítva halogatják a vásárlást, az eladók pedig ameddig csak lehet, nem mérséklik az árakat. Ennek következtében a beruházások üteme is lelassult, a fejlesztők csak a szükséges minimumot fektetik be, remélve, hogy a piac helyzete javul.

Krausz Gábor szerint a bátorság és a rendelkezésre álló tőke birtokában érdemes vásárolni, amikor mindenki elad. Azonban jelenleg nem lehet alkudni, és az értékesítési idők is hosszabbak lettek, sok esetben években mérhetőek.

Az olcsóbb ingatlanok, mint az 50 millió forint alatti présházak, mezőgazdasági ingatlanok és telkek iránt van a legnagyobb kereslet, ahol a vevők kisebb nyaralókat vagy gazdasági épületeket szeretnének építeni. A vidéki családi házak iránt is nagy az érdeklődés, de csak a 70-80 millió forintos árszintig.

A befektetők jelenleg kerülik a Balatont, és az állami támogatások sem ösztönzik jelentősen a piacot, mivel a régióban az ingatlanárak magasak, például Siófokon egy új építésű családi ház ára 110 millió forinttól indul. A hitelek viszont ismét nagyobb arányban jelennek meg a vásárlásoknál, sokan jelzálogkölcsönnel egészítik ki a meglévő alaptőkéjüket.

A bérleti piacot tekintve Siófokon egy lakás havi bérleti díja 150 ezer forinttól, családi házat pedig 250-300 ezer forinttól lehet bérelni. A térségben nincsenek olyan munkalehetőségek vagy felsőoktatási központok, amelyek tömegesen vonzanák az embereket, így itt sem történtek nagy változások. A hosszú távú lakáskiadással foglalkozó befektetők hiányoznak a piacról, csak a nyári, rövid távú kiadók vannak jelen. Rövid távú kiadás esetén a kezdő ár 30-40 ezer forint éjszakánként, de akár 150-200 ezer forintot is elkérhetnek egy napért.