Történelmi nap: Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerik a palesztin államot

A spanyol, az ír és a norvég kormányfők bejelentették, hogy országaik önálló államként ismerik el Palesztinát, melyre reagálva Izrael visszahívja a nagyköveteit.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez bejelentette, hogy május 28-án Spanyolország önálló államként fogja elismerni Palesztinát. Sánchez kritikát fogalmazott meg az izraeli miniszterelnökkel szemben, aki szerinte továbbra is bombázza Gázát, és nincs béketerve Palesztina számára.

Sánchez szerint a nemzetközi rendben hívő országoknak kötelezettségük Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és minden lehetséges eszközt megtenni a kétállami megoldás védelmében.

Simon Harris, Írország miniszterelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Írország, Norvégia és Spanyolország összehangoltan döntött a palesztin államiság elismeréséről. Harris kiemelte, hogy az államiság elismerése különleges jelentőséggel bír Írország számára, és csak a kétállami megoldás révén lehetséges a béke és biztonság Izrael és Palesztina között.

Az ír kormányfő hozzátette, hogy Írország alapítói számára is fontos volt az ország nemzetközi elismerése, és ma Palesztina elismerése mellett ugyanezekre az értékekre hivatkoznak. Micheál Martin, Írország külügyminisztere bejelentette, hogy Palesztina hivatalos elismerése május 28-án lép hatályba.

Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Store szerint a palesztin állam elismerése nélkül nem lehetséges a béke a Közel-Keleten. A norvég kormány szerint a Világbank már 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett az állammá válás felé.

A norvég kormány szerint a Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek miatt rosszabb a helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt. Izraeli reakcióként Jiszráel Kac külügyminiszter bejelentette, hogy Izrael visszahívja norvégiai, spanyolországi és írországi nagyköveteit.

Kac szerint Írország és Norvégia azzal az üzenettel áll elő, hogy a terrorizmus kifizetődő, és emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió több tagországa is a kétállami megoldást támogatja a közel-keleti konfliktusban.