Scarlett Johansson harcba száll a mesterséges intelligencia ellen

Scarlett Johansson amerikai színésznő perrel fenyegeti az OpenAI-t, mivel az új chatbotjuk hangja kísértetiesen hasonlít az övére. A színésznő és több híresség is aggódik amiatt, hogy a mesterséges intelligencia képes lemásolni a kinézetüket és a hangjukat, és ezeket más kontextusban felhasználni.

Scarlett Johansson nemrégiben azzal vádolta meg az OpenAI-t, hogy a cég az ő hangját használta fel az új chatbotjukhoz, anélkül, hogy hozzájárulását adta volna. A színésznő elutasította az ajánlatot, hogy a ChatGPT alkalmazásuk, a Sky hangja legyen, és nem adott engedélyt a hangjának felhasználására. Ennek ellenére a Sky demója Johansson hangjára emlékeztet. Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a közösségi oldalán Ő (Her) címként mutatta be a Sky-t, ami egyértelmű utalás a "A nő" című filmre, ahol Johansson egy operációs rendszer hangját adja. A színésznő felháborodását fejezte ki, hogy a barátai sem tudják megkülönböztetni a hangot az övétől, és bár az OpenAI tagadja a hasonlóságot, nem közölték, ki áll a hang mögött. A Sky-t átmenetileg felfüggesztették.

A Hollywood Reporter szerint az ügy jelentősége abban rejlik, hogy a színészek egyre inkább harcolnak az ellen, hogy a gépek lemásolják a kinézetüket vagy a hangjukat, miközben a technológiai vállalatok profitálnak ebből, a színészek pedig nem részesülnek belőle. Ariana Grande és Conan O'Brien is hasonló helyzetbe került.

A SAG-AFTRA szervezet, amely többek között a szinkronszínészek és rádiós műsorvezetők jogait képviseli, perek indítását tervezi, és kompenzációt szeretne kikényszeríteni a tagjai számára az érintett cégektől.