Nem csak a patkányok lehettek felelősek a pestis terjedéséért

Tudósok azt kutatják, hogy a patkánybolha mellett melyik lehetett az az élősködő, amely segítséget játszott a pestis világméretű terjedésében. Eddig az emberi bolháknak tulajdonították ezt a szerepet, de kiderült, hogy azok nem voltak erre alkalmasak, így a ruhatetű a legújabb befutó.

A tudósok régóta vitatkoznak arról, hogy az emberi ruhatetvek hozzájárulhattak-e a középkori halálos pestis gyors terjedéséhez, amely a fekete halál néven ismert. A PLOS Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a ruhatetvek hatékonyabban közvetíthetik a pestisbaktériumot, a Yersinia pestist, mint azt korábban gondolták.

A ruhatetvek olyan paraziták, amelyek betegségeket terjeszthetnek, és általában a zsúfolt körülmények között élő embereket érintik. Eltérnek a fejtetvektől, amelyek sokkal gyakoribbak az Egyesült Államokban, és jellemzően iskoláskorú gyerekeket fertőzhetnek meg.

„Hosszú orvostörténeti vita folyik az európai fekete halál járványról” – mondta a kutatás vezető szerzője, Joe Hinnebusch, aki a kutatás idején a montanai Hamiltonban működő Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete bakteriológiai laboratóriumának vezető kutatója volt.

A kutatók először az emberi bolhák segítségét vizsgálták a betegség terjedésében, de kiderült, hogy azok nem voltak alkalmasak a baktérium terjesztésére. Ezután a figyelmet a ruhatetvekre fordították. A laboratóriumi kísérletek során a tetvek mesterséges bőrön keresztül olyan vérmintákkal táplálkozhattak, amelyek Yersinia pestissel fertőződtek meg. A ruhatetvek felvették a baktériumot, és a kísérletek során megállapították, hogy a tetvekkel való kölcsönhatás következtében a korábban steril vérminták megfertőződtek.

„Már az első napon lehetett látni az átvitelt, de a fertőzést követő három-hét napon még több baktérium terjedt át” – mondta Hinnebusch.

Bár a pestis többnyire a múlté az Egyesült Államokban, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint minden évben egytől 17-ig terjedő esetet jelentenek. A legtöbb ilyen eset a nyugati vidéki területeken fordult elő.

Az új tanulmány segíthet megmagyarázni, mi történt a középkorban – mondta Dr. Meghan Brett, az albuquerque-i Új-Mexikói Egyetem fertőző betegségek docense.

„Régóta tudjuk, hogy a patkányok és más rágcsálók szerepet játszottak a terjesztésben” – mondta Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora. „Most már tudjuk, hogy a ruhatetvek is átvihetik a baktériumot”.

Az Egyesült Államokban az emberek általában úgy kapják el a pestist, hogy a prérikutyák bolhái megharapják őket, amikor a rágcsálók odúinak közelében vadásznak vagy kirándulnak. A fertőzés után az ember nyirokmirigyek megduzzadnak, de a gyors orvosi ellátás és az antibiotikumos kezelés megszüntetheti a fertőzést.