Európa legnagyobb lőporgyára Romániában épül meg

Romániában, Brassó megyében valósul meg egy közel 400 millió eurós beruházás keretében Európa legnagyobb lőporgyárának építése, amit Nicolae Ciuca, a szenátus elnöke és volt kormányfő erősített meg a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján Bukarestben.

A beruházást az EU és Románia közösen finanszírozza: a román állam az épületet húzza fel, míg az Európai Unió a lőpor gyártásához szükséges műszaki berendezések költségét vállalja. Marcel Ciolacu miniszterelnök már márciusban bejelentette, hogy az ország egy modern lőporgyárat fog építeni, amelyben az Európai Unió is részt vesz. Stefan-Radu Oprea gazdasági vállalkozásfejlesztési és turisztikai miniszter áprilisban arról tájékoztatott, hogy a román Romarm védelmi ipari tröszt és a német Rheinmetall együttműködésében valósul meg a projekt, jelenleg a szerződés előkészítési fázisában tartanak.

A BSDA-2024 kiállítás megnyitóján Ciuca arról is beszélt, hogy a reșițai fegyvergyár „húsz év tétlenség után hamarosan lövedékeket fog gyártani egy brit cég romániai leányvállalataként”, és hogy megkezdte működését az S-70 Black Hawk helikopterek karbantartási, javítási és nagyjavítási központja is.

A jelenlévő kormányfő kiemelte, hogy a védelmi ipari megrendelések révén jelentős összegek áramolhatnak a román gazdaságba a közeljövőben. Továbbá, az eseményen számos kereskedelmi megállapodás várható fontos nemzetközi partnerekkel. Ezek között szerepel egy német vállalattal közös fegyvergyártás, a Romarm és az amerikai General Dynamics közötti együttműködés a tüzérségi lőszerek gyártásának korszerűsítésére és kapacitásbővítésére, valamint a Romaero repülőgépgyár egy magyarországi partnerrel kötött megállapodása, amely újra fontos szereplővé teheti a céget a repülőgép-karbantartási szektorban.

Marcel Ciolacu hozzátette, hogy minden európai ország kiemelt ágazatként kezeli a védelmi iparát, és a román kormány számára is prioritás az iparág újjáélesztése. A miniszterelnök szerint Románia nem követheti el többé azt a hibát, hogy fegyvergyárait bezárja vagy csődközeli állapotba hozza.

A BSDA-2024 kiállításon 31 ország 400 védelmi- és repülőgépipari cége képviselteti magát. A kiállítás "médiasztárja" egy amerikai légierő által használt ötödik generációs F-35-ös harci repülőgép, amely hétfőn érkezett meg Bukarestbe, és a látogatók péntekig megtekinthetik.