Nehéz megjósolni, mikor térhet vissza Fico, a Meta törölte a merénylő oldalát

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota továbbra is rendkívül súlyos a merénylet után, és egyelőre nem lehet tudni, mikor térhet vissza a kormány élére. A Meta eltávolította a támadó Facebook-oldalát.

Robert Kalinák, a miniszterelnök helyettese szerint Fico állapota stabil, de az elszenvedett sérülések mértékének és komolyságának megfelelően továbbra is súlyos. Egy orvosi konzílium folyamatosan értékeli a szlovák miniszterelnök állapotát, és az ellenőrző vizsgálatok eredményei alapján döntenek a további teendőkről és a kezelés beállításáról. A politikus rehabilitációjának kezdetét sem lehet még megjósolni, és egyelőre nem időszerű átszállítani Ficót Pozsonyba, a következő néhány napban erre biztosan nem fog sor kerülni. A szlovák kormányra azonban számos fontos feladat vár, többek között egy békecsúcs Svájcban, amelyre Fico távollétében valószínűleg Kalinák fog utazni.

Kalinák várhatóan Izraelbe is ellátogat a következő héten, hogy megvitassák a légvédelmi eszközök beszerzéséről szóló szerződést, bár a védelmi miniszter szerint részvétele a delegációban még nem biztos. A besztercebányai ügyészség emellett nyomozást indított a miniszterelnök egészségügyi adatainak kiszivárgása ügyében.

A merénylő, Juraj Cintula Facebook-oldalát a Meta, a közösségi oldal anyavállalata törölte a támadás után nem sokkal, és erről tájékoztatta a szlovák hatóságokat, amelyekkel kapcsolatban áll és együttműködik. A hétvégén még felmerült a gyanú, hogy a merénylő összejátszhatott valakikkel, de a szlovák belügyminiszter, Matus Sutaj-Estok szerint az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a merénylőnek voltak segítői. Ezt egyéb, nem ismert tények mellett arra alapozta, hogy a merénylő fiókját és az üzeneteit a támadás után valaki törölte. Azonban a Meta cáfolta az összeesküvés-elméletet, és a szlovák médiafelügyelet is megerősítette, hogy a vállalat törölte a gyanúsított fiókját.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy reméli, a szlovák kormányfő hamarosan személyesen válaszolhat a nyitrabányai támadással kapcsolatos újságírói kérdésekre. Eddig 48 fenyegetés, gyűlölködő megnyilvánulás és bűncselekmény elkövetésének helyeslése ügyében indított eljárást a szlovák rendőrség, ez a szám valószínűleg duplázódni fog, jelentette ki a biztonsági tanács szerdai ülése a belügyminiszter. Matúš Šutaj Eštok arra kérte a szlovák állampolgárokat, hogy tudatosítsák a helyzet súlyosságát, a rendőrség keményen és határozottan fellép az ilyen, a Fico elleni támadást követően megnövekedett számú, ügyekben.

A merénylet napjának estéjén eltávolították a támadó, a 71 éves lévai író és korábbi biztonsági őr, Juraj Cintula profilját a Facebookról. A Meta hivatalosan is megerősítette ezt a lépést, és arról tájékoztatta a szlovák hatóságokat, hogy együttműködik velük. A vállalaton túl ezt a szlovák médiafelügyelet is megerősítette. Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy kivizsgálják, voltak-e bűntársai az elkövetőnek, továbbá tagja volt-e olyan csoportnak, amelyben merénylet elkövetésére buzdították egymást a tagok. Hozzátette, szerinte valószínűleg voltak segítői Cintulának. A 71 éves elkövető korábban egy bevásárlóközpontban dolgozott biztonsági őrként, íróként pedig három verseskötete jelent meg.