A geomágneses vihar hatása a mélytengeri műszerekre

A május 11-ei hétvége során egy rendkívüli geomágneses vihar következtében a Földet elérő napkitörés részecskéi olyan erővel csapódtak a bolygónk mágneses védőpajzsába, hogy azok hatásai még a föld alatt, 2,7 kilométeres mélységben is érzékelhetőek voltak.

A napkitörésből származó részecskék nemcsak a légkörben okoztak látványos jelenségeket, mint a Magyarországon is megfigyelhető sarki fény, hanem az Ocean Networks Canada (ONC) által az óceán mélyén telepített műszerek is zavarokat észleltek a Föld mágneses mezőjében. Ezek az eszközök, amelyek egyfajta víz alatti obszervatóriumként funkcionálnak, Kanada partjainál helyezkednek el.

Kate Moran, az ONC elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a vihar hatásainak érzékelése közel 3 kilométeres mélységben is rávilágít a napkitörés rendkívüli intenzitására. A szakértő szerint az esemény által generált adatok fontosak lehetnek a Földre gyakorolt hatások megértésében és a jövőbeli hasonló események előrejelzésében.

Az ONC kutatói kezdetben földrengésre gyanakodtak, amikor az adatokban anomáliát észleltek, de a jelenség időtartama miatt hamar elvetették ezt a feltételezést. A mélyebb elemzés során kiderült, hogy a rögzített értékek a napviharok által okozott mágneses zavarokkal hozhatók összefüggésbe.

Justin Albert, a Victoria Egyetem fizikusa szerint a Nap a következő két évben éri el a 11 éves ciklusának csúcsát, így további hasonló kitörések várhatóak. Azonban még nem ismert, hogy ezek a geomágneses viharok milyen hatással vannak a tengeri élőlényekre.