A gyilkosság, amely évtizedek után is borzolja a kedélyeket

Rebecca Makkai, a korábban Pulitzer-díjra jelölt szerző 2023-ban új regénnyel jelentkezett, amely egy bentlakásos iskolában történt gyilkosságot dolgoz fel. A "Lenne pár kérdésem" című könyv május elején magyarul is megjelent a Magnólia Kiadó gondozásában.

Makkai nemrégiben adott interjút az Indexnek, ahol nemcsak a regényről, hanem a munkafolyamatról, a Pulitzer-jelölésről és a jövőbeli terveiről is beszélt. Az új regény azonban volt az interjú apropójának. A "Lenne pár kérdésem" egy kortárs elemekkel operáló thriller, amely társadalom- és rendszerszintű problémákat boncolgat, és már az év egyik legjobb thrillerjei közé került a Goodreads könyves fórum szavazásán, ahol a kilencedik helyen végzett.

A regény rövid ismertetőjében olvasható, hogy a sikeres egyetemi tanár és podcaster, Bodie Kane, a múltját szeretné maga mögött hagyni, beleértve a családi tragédiát, a bentlakásos iskolában eltöltött időt, és a negyedik év végén történt gyilkosságot, amelynek áldozata a korábbi szobatársa, Thalia Keith volt. Az interneten heves vita zajlik Thalia halálának körülményeiről és az elítélt Omar Evans segédedző bűnösségéről, de Bodie inkább nem feszegeti a dolgokat, amíg vissza nem hívják tanítani a Granby Gimnáziumba, ahol késztetést érez az ügy feltárására.

Időutazás a javából

A "Lenne pár kérdésem" történetének kulcselemei a visszaemlékezések, amelyek az emlékezet csalóka természetéből fakadó konfliktusokat és pszichológiai hatásokat helyezik előtérbe. A főszereplő számára a múlt kínzó és megváltoztathatatlan, a felsejlő emlékek pedig kísértetiesek. Bodie a gyilkosság iránti érdeklődése miatt ismét szembesül a múlttal, amikor a jelenlegi diákokban, különösen egy lányban, aki a gyilkosság témáját dolgozza fel, meglátja egykori önmagát.

Káosz az egész

A regény két nagyobb részre oszlik: az elsőben Bodie visszatér a Granbybe tanítani, a másodikban pedig a jelenbe ugrunk, ahol a gyilkossági per utáni időszakot és a podcast sikersztoriját taglalja. A történet nem kronológiai sorrendben halad, hanem különböző időszakokból kerülnek elő sztorik és szereplők. A regény sok megosztó témát érint, mint például a szexizmus, az erőszak és a rasszizmus, de a szerző gyakran csak a felszínt súrolja ezekkel kapcsolatban. A narratív struktúrák érdekesek, és a bűnügyi podcastok kizsákmányoló hatását is kritizálja a mű. Makkai felveti a kérdést, hogy a múltat korhoz hűen kell-e mérni, vagy mai mércével értékeljünk, amire Bodie viselkedése ad választ.

Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésem Magnólia Kiadó, 2024 Fordította Heinisch Mónika 544 oldal

(Borítókép: Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésem. Fotó: Kaszás Tamás / Index)