Ősi vírusok és a depresszió kapcsolata

Egy friss kutatás szerint az emberi DNS-ben fellelhető ősi szekvenciák összefüggésbe hozhatók a depresszió és más súlyos mentális zavarok kialakulásával.

A The Independent által ismertetett tanulmány rámutat, hogy az agyban található, múltbéli fertőzések nyomán keletkezett szekvenciák növelhetik a skizofrénia, a bipoláris zavar és a depresszió kialakulásának kockázatát. A humán endogén retrovírusok (HERV-ek) nevű szekvenciák a teljes DNS-készlet mintegy 8 százalékát alkotják, és ezek több százezer évvel ezelőtti fertőzések eredményei. Korábban úgy vélték, hogy ezek a régi vírusok nem játszanak jelentős szerepet, és csupán DNS-szemétnek számítanak a szervezetben.

A kutatócsoport a DNS-en belüli elhelyezkedésük alapján vizsgálta a HERV-ek hatásait. Az általuk végzett vizsgálat az első, amely kimutatta, hogy az emberi agyban kifejeződő bizonyos HERV-csoportok hozzájárulnak a pszichiátriai zavarok kialakulásának hajlamához.

Dr. Timothy Powell, a King’s College London munkatársa és a kutatócsapat tagja szerint a vírusszekvenciák valószínűleg fontosabb szerepet töltenek be az emberi agyban, mint azt korábban gondolták, és a HERV-specifikus kifejeződési profilok összefüggésbe hozhatók a pszichiátriai rendellenességek fokozott kockázatával.

A tanulmány során több tízezer mentális betegséggel küzdő és egészséges személy adatait, valamint 800 boncolásos agyminta információit elemezték. Az eredmények szerint egyes gének előnyösen befolyásolták a HERV-ek kifejeződését, és öt jelentősebb szignatúrát azonosítottak, amelyek pszichiátriai rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe.

Dr. Rodrigo Duarte, a King’s College London kutatója hozzátette, hogy bár a pszichiátriai rendellenességek genetikai összetevője ismert, és a genom számos része hozzájárul a hajlamhoz, még nem tisztázott, hogy a HERV-ek miként befolyásolják az agysejteket. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a HERV-ek kifejeződésének szabályozása fontos lehet az agyműködés szempontjából.

A HERV-ek hatásainak jobb megértése érdekében további kutatásokra van szükség. Dr. Douglas Nixon, a Northwell Health Feinstein Institutes for Medical Research munkatársa szerint a felfedezések forradalmasíthatják a mentális egészségügyi kutatást, és új módszereket hozhatnak az állapotok kezelésére vagy diagnosztizálására.