Oroszország űrfegyvert tesztelhetett, miközben az USA a Starlink problémával küzd

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint Oroszország egy olyan műholdat lőtt ki, amely képes lehet más műholdak megsemmisítésére. A Pentagon szóvivője, Pat Ryder kijelentette, hogy az orosz műhold valószínűleg egy űrfegyver, amely azonos pályán mozog, mint egy amerikai kormányzati műhold.

Az amerikai űrparancsnokság szóvivője is megerősítette, hogy az orosz műhold potenciálisan képes lehet alacsony Föld körüli pályán lévő más műholdak megsemmisítésére. Az elmúlt hetekben az ENSZ-ben folytatott viták során mind Moszkva, mind Washington azzal vádolta a másik felet, hogy az űr militarizálására törekszik. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint az Egyesült Államok az űrt katonai konfrontáció színterévé kívánja tenni.

Oroszország korábban figyelmeztetett, hogy az ukrán hadsereget támogató amerikai műholdak célpontok lehetnek. Az Egyesült Államok kormánya idén februárban tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz űrbe telepített nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fejlesztésekről. Joe Biden amerikai elnök a helyzet súlyosságára reagálva elrendelte a közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt Moszkvával.

Az amerikai védelmi minisztérium azonban nem csak az orosz űrfegyverekkel szembesül, hanem a Starlink műholdrendszerrel kapcsolatos problémákkal is. Az elmúlt pár hónapban többször is kérte a Starlinket, hogy vonják ki a forgalomból azokat a műholdakat, amelyek felett az oroszok megszerezték az irányítást. A Pentagon szerint a probléma megoldása nem egyszerű, mivel a Starlink kereskedelmi termék, és az oroszok a feketepiacon szereznek be terminálokat. John Hill, az amerikai védelmi minisztérium űr- és rakétavédelmi helyettes államtitkára szerint ez egy folyamatos probléma lesz, és bár folytathatják az azonosítást és a kikapcsolást, Oroszország valószínűleg nem áll le újabb terminálokat szerezni.

A Starlinknek van egy kifejezetten katonai célra fejlesztett verziója is, a Starshield, amelyet a SpaceX forgalmaz az amerikai haderőnek. Ez a szolgáltatás az ukránok számára nem elérhető.