Oroszország nukleáris hadgyakorlatot indított 

Oroszországban tegnap vette kezdetét a harcászati nukleáris fegyverek bevetésére irányuló hadgyakorlat első szakasza, és máris megérkeztek az első videók az eseményről.

A hadgyakorlatot Vlagyimir Putyin elnök utasítására indították el, melynek célja a reagálási készség fenntartása és az orosz területi integritás védelme. A védelmi minisztérium május 6-án tett bejelentése szerint a gyakorlat válasz a nyugati tisztségviselők provokatív nyilatkozataira és fenyegetéseire.

A hadgyakorlat három szakaszból áll, az elsőt tegnap kezdték meg. A második szakaszban Fehéroroszország is részt vesz majd. Az első fázisban az oroszok Iszkander típusú rakétaindítókkal és harcászati nukleáris bombázókkal gyakorolnak.

A gyakorlat kezdetéről készült felvételen egy MiG-31K vadászgépet és egy Tu-22M3 stratégiai bombázót láthatunk, amint felkészülnek a manőverekre.

A gyakorlat helyszínét a Krutov néven ismert Mark azonosította, mint az Akhtubinszki légibázis, mely az Asztraháni területen található, Ukrajna határától 470 km-re. Ezt a bázist gyakran használják az orosz repülőgépek a háborúban (MiG-31K, Su-34, stb.).

Jelenleg még nem ismert, hogy a gyakorlat során Oroszország ténylegesen atomfegyvert is bevet-e, és a harmadik fázis részletei is homályban maradnak.