Orosz támadások sújtották Kelet-Ukrajnát, Svédország katonai segélyt nyújt

Az orosz erők szerdán drónokat és rakétákat is bevetve támadtak Kelet-Ukrajna településeire, több civil áldozatot követelve, miközben Svédország jelentős katonai segélyt ígért Ukrajnának.

Az orosz hadsereg szerdán csapásokat mért Donyeck és Harkiv megyék lakott területeire, aminek következtében több helyi lakos életét vesztette és megsebesült. A donyecki ügyészség szerint Pokrovszk térségében Iszkander rakétával végrehajtott támadásban két civil halt meg, továbbá egy gyermek is megsérült. Toreck városát ért ágyútűzben egy ember vesztette életét. Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, egy lakóépületet irányított bombákkal támadtak, a sérültek száma kilencre emelkedett. Csuhujiv városában hét helyi lakos sérült meg egy reggeli támadásban.

A Harkiv megyei ügyészség információi szerint egy FPV drónnal végrehajtott támadás során egy rendőrségi járművet ért csapás, amely Vovcsanszk városából evakuált civileket szállított, egy rendőr életét vesztette, egy másik megsebesült. A hatóságok háborús törvények és szokások megsértése, valamint előre megfontolt emberölés miatt indítottak vizsgálatot.

Az ukrán határőrszolgálat közlése szerint egy orosz elektronikus hadviselési komplexumot semmisítettek meg Vovcsanszk közelében, amelyet az oroszok az ukrán drónok elleni védekezésre használtak. A régióban a frontvonal és a szürke zóna területe növekszik, az orosz hadsereg kis csoportokban új irányokban támad, és a veszélyeztetett településekről csaknem hatezer embert evakuáltak.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az elmúlt 24 órában 116 katonai összecsapás zajlott le, a leghevesebb harcok Pokrovszk környékén és a harkivi térségben folytak. Az ukrán erők kétszer indítottak ellentámadást.

Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége a vezérkar szerint meghaladta a 496 ezret, az ukrán erők pedig többek között hat harckocsit, 41 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 56 drónt semmisítettek meg. Az ukrán légierő jelentése szerint 24 orosz Sahid támadó drónt is megsemmisítettek.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása alapján a Sea Baby nevű tengeri drónokat Grad rakétasorozatvető rendszerrel szereltek fel, és már bevetették őket a déli Mikolajiv megyében. A Sea Baby drónok korábban a krími hidat is megrongálták, és képesek 850 kilogramm robbanóanyag szállítására, valamint ezer kilométeres távolságot megtenni.

Eközben Svédország további 75 milliárd korona (2500 milliárd forint) értékű katonai segélyt tervez adni Ukrajnának 2026-ig. Az összeget három évre, egyenlő arányban osztják fel, amely magában foglal pénzügyi segélyeket és hadfelszerelések beszerzéséhez szükséges támogatásokat is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a döntés „bizonyítja Svédország gyakorlati szolidaritását Ukrajnával a szabadságunkért vívott küzdelemben”.