Ónodi Henrietta, a magyar tornasport ikonja 50 éves

Ötvenéves lett Ónodi Henrietta, a magyar női tornasport első Európa-bajnoka és olimpiai bajnok tornász.

1974. május 22-én született Békéscsabán, és már ötéves korától kezdve a Békéscsabai Előre Spartacusnál tornázott. Az Unyatyinszky-házaspár tanítványaként vált igazi klasszissá. A junior Európa-bajnokságon gerendán negyedik helyezést ért el, és a mesterfokú magyar bajnokságon négy számban diadalmaskodott. Az ifjúsági Európa-bajnokságon felemáskorláton harmadik helyet szerzett.

Már 14 éves korában olyan elemet mutatott be a gerendán, amelyet addig senki más a világon, és ezt később róla neveztek el. Az 1988-as szöuli olimpiára korhatár miatt nem juthatott ki, de a világ élvonalába 15 évesen tört be. Az 1989-es stuttgarti világbajnokságon gerendán ötödik lett, a brüsszeli Európa-bajnokságon pedig felemáskorláton arany-, talajon bronzérmet nyert, egyéni összetettben pedig ötödik helyezést ért el.

Az 1990-es Európa-bajnokságon az egyéni összetettben és a talajon bronzérmekkel zárta a versenyt. Az 1991-es indianapolisi világbajnokságon ugrásban ezüstérmet szerzett, majd 1992-ben Párizsban ebben a számban világbajnok lett, talajon pedig második helyen végzett.

Az 1992-es barcelonai olimpián lóugrásban aranyérmet nyert, a fináléban 9,925 pontot kapott, amivel megosztott első helyezést ért el Lavinia Milosovici román tornásszal. Talajon is Milosovici volt az ellenfele, aki a maximális tíz pontot kapva győzött, de sokak szerint Ónodi is megérdemelte volna az aranyérmet.

Az olimpia után az Egyesült Államokba ment tanulni, és bár tervezte a versenyzés befejezését, az 1996-os atlantai olimpián ismét a magyar csapat tagja volt, ahol a kilencedik helyen végzett. Az Universiadén még szerepelt, majd visszavonult, 38-szoros magyar bajnokként fejezte be pályafutását.

Számos kitüntetést kapott: 1988-ban kiváló ifjúsági sportoló, négy évig az év legjobb magyar tornásza, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje és az Elnöki Aranyérem kitüntetést, 1995-ben pedig a magyar Fair Play-díj életműdíját. Békéscsaba díszpolgárává választották, bekerült a Magyar Torna Szövetség halhatatlanjainak klubjába és az amerikai tornasport dicsőségcsarnokába.

2017-ben a Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga címet kapta. Az Egyesült Államokban maradt, Miamiban az Olimpikonok Világszövetsége irodájának munkatársa, majd Minneapolisban edző lett. Jelenleg férjével, Jim Haley olimpikon öttusázóval és három gyermekükkel élnek egy floridai kisvárosban. A sporttal továbbra is szoros kapcsolatban áll, követi az eseményeket, gyakran látogat Békéscsabára és élménybeszámolókat is tart.