Nyugati bankok oroszországi dilemmája

Az orosz-ukrán konfliktus óta a nyugati bankok jelentősen csökkentették oroszországi kitettségüket, de még mindig vannak, akik üzletelnek az országban, miközben Washington és Frankfurt nyomást gyakorol a piacról való távozásukra.

A Raiffeisen és az UniCredit bankok jelentős mértékben mérsékelték oroszországi hitelállományukat, az előbbi 12-ről kevesebb mint 6 milliárd euróra, az utóbbi pedig 12-ről kevesebb mint 3 milliárd euróra csökkentette kitettségét. Ennek ellenére az amerikai és európai hatóságok továbbra is sürgetik őket a piac elhagyására, bár a lehetőségeik korlátozottak, hiszen Vlagyimir Putyin elnöki határozata szerint csak elnöki engedéllyel adhatják el orosz érdekeltségeiket, és osztalékot is csak a jegybank engedélyével fizethetnek ki.

A háború kitörése óta több nyugati bank is nehéz helyzetbe került: szankciók nehezítik nemzetközi pénzügyi tranzakcióikat, Ukrajna szégyenlistájára kerültek, és Oroszország jogszabályokkal kötelezi őket katonáknak nyújtott adósságszolgálati könnyítésre.

A Financial Times szerint a nyugati bankok még tavaly is jelentős adót fizettek a Kremlnek, amelynek több mint felét a Raiffeisen adta meg.

Az olasz Intesa Sanpaolo jelentősen csökkentette oroszországi kitettségét, és Putyin engedélyezte a maradék eszközök eladását, de a jogi folyamat még nem zárult le. A Raiffeisen, az UniCredit és a magyar OTP továbbra is jelen vannak Oroszországban, az OTP hitelállománya pedig 2 milliárd euró környékén maradt.

A Raiffeisen számára különösen fájdalmas lenne Oroszország elhagyása, hiszen a tavalyi nyereségének több mint fele és hitelállományának 6%-a kötődik az országhoz. Az UniCredit és az OTP esetében ezek az arányok alacsonyabbak.

Az RBI nehéz helyzetben van, mivel az orosz leánybank eladása vagy leválasztása komplex jóváhagyási folyamatot igényel. Az RBI jelentős mértékben csökkentette oroszországi üzleti tevékenységét, és minden levelező banki kapcsolatot megszüntetett az orosz bankokkal, kivéve az oroszországi Raiffeisenbankot.

Az OTP Bank az orosz leánybankjától osztalék kifizetését tervezi a jövőben is, és a részvénypiac érzékenyen reagál az orosz leánybankkal kapcsolatos hírekre. Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója elmondta, hogy megpróbálták eladni az orosz bankot, de a jelenlegi szabályok szerint ehhez elnöki engedély kell, és az eladási ár nem lehet nagyobb, mint az érték 50 százaléka, továbbá a fennmaradó 50 százalékból önkéntes adót kell fizetni, így az eladás értelmetlen lenne.

Az Európai Központi Bank és az amerikai hatóságok is nyomást gyakorolnak a bankokra, hogy csökkentsék oroszországi tevékenységüket, vagy akár korlátozzák hozzáférésüket a pénzügyi rendszerekhez. Az amerikai fenyegetés komolyabbnak tűnik, mivel az USA képes korlátozni egy bank hozzáférését a dollárhoz, ami súlyos következményekkel járhat.

Vlagyimir Putyin engedélyezte, hogy felszámolja oroszországi operációját az American Express, ami azt mutatja, hogy a nyugati pénzintézetek számára is nyílhatnak lehetőségek a piacról való távozásra. Az American Express oroszországi jövője 2022 márciusa óta bizonytalan volt, amikor a cég felfüggesztette minden tevékenységét az országban.