NATO-katonák Ukrajnába küldésének növekvő valószínűsége

Néhány hét alatt jelentős változás következett be a NATO álláspontjában az Ukrajnába küldendő csapatokkal kapcsolatban, és egyre több vezető tűnik nyitottnak az ötletre. A Newsweek idézi Benjamin Haddad francia politikust, Emmanuel Macron párttársát, aki szerint a NATO tagállamai kezdetben nem támogatták a francia elnök javaslatát, de mára a helyzet megváltozott.

Haddad hangsúlyozta, hogy a "momentum épül" afelé, hogy NATO-katonák valóban Ukrajnába menjenek, és több ország vezetői is nyitottak erre a lehetőségre. Ilyen vezetők például Petr Pavel cseh elnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

A francia politikus szerint a NATO hibázik, amikor folyamatosan attól tart, hogy Oroszország eszkalál, hiszen Moszkva függetlenül a szövetség lépéseitől állandóan eszkalál. Haddad úgy véli, a NATO-nak kreatív megoldásokat kell találnia Ukrajna támogatására, például az ukrán-belarusz határ védelmének átvételével.

Haddad szerint a NATO eddigi fellépése nem volt elegendő az orosz agresszió elrettentésére, és az Ukrajnában kialakult helyzet aggasztó a szövetség teketóriázása miatt. A koordinált cselekvés fontosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy egyetlen ország sem képes ezt egyedül megvalósítani.

A NATO mélyebb ukrajnai beavatkozására, benne csapatok küldésére vonatkozó francia törekvés növekvő elfogadást nyer az európai szövetségesek körében. Macron legutóbbi felvetéseivel arra törekszik, hogy visszahozza a "stratégiai kétértelműséget" a Nyugat részéről, kibillentve Moszkvát egyensúlyából azzal, hogy nem harci szerepet vállaló NATO-csapatokat telepítene Ukrajnába. A vonatkozó javaslatot ugyan az Egyesült Államok szinte azonnal elutasította, az mégis szerzett néhány támogatót Európában, különösen az orosz határ mentén található államok soraiban.

Haddad úgy fogalmazott, hogy a mélyebb NATO-elkötelezettségre való törekvés, beleértve a csapattelepítést is, "egyértelműen" lendületet kap. "Érdekes volt látni, hogy az első pár napban mindenki azt mondta, hogy Franciaország elszigetelt álláspontjáról van szó" – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "rendkívül veszélyes provokációnak" nevezte azt a fejleményt, hogy az ukrán elnök honlapján megjelent egy petíció, amely európai és amerikai csapatok behívását követeli. Hangsúlyozta, hogy a NATO-országoknak a "terepen" történő, közvetlen beavatkozása az ukrajnai konfliktusba "potenciálisan hatalmas veszélyt hordoz magában".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek nemrég adott interjújában ismételten több segítséget sürgetett a kijevi vezetés nyugati támogatóitól. "Ez akarat kérdése" - hangoztatta. "De mindenki ugyanazt a szót mondja, amely hasonlóan hangzik minden nyelven, azt, hogy mindenki tart az eszkalációtól. Mindenki hozzászokott már ahhoz a tényhez, hogy ukránok halnak meg, ez pedig nem eszkaláció számukra" – fűzte hozzá.

Haddad a legutóbbi háborús fejleményekről szólva aggodalmát fejezte ki. "Már egy ideje aggodalmat keltő a helyzet. Olyan Oroszországot látunk, amely fokozza agresszióját, iparát teljes egészében hadigazdaságra állította át, és úgy vélem, hogy eközben mi elmaradunk a válaszunkkal Európában, de az Egyesült Államokban is" – húzta alá Haddad az MTI szerint.