Új eszköz, ami 72 órával előre jelzi a villámárvizeket

A norvég 7Analytics cég által fejlesztett új eszköz képes 72 órával előre jelezni a villámárvíz vagy áradás veszélyét egy adott településen.

A The Next Web információi szerint a rendszer nem csupán az esőzések vagy zivatarok helyét és idejét határozza meg, hanem azt is, hogy a csapadék hogyan halad végig egy adott területen. A bergeni székhelyű vállalat mesterséges intelligenciát használ a feladat ellátására, amelybe minden releváns adatot betáplálnak, így az időjárás és a földhasználat adatait is. Az MI segítségével egyméteres pontossággal lehet előre jelezni a természeti katasztrófák kialakulásának helyét.

Az irányítópulton megjelenő információk alapján a helyi önkormányzatok és a kormányzat időben hozhatnak megelőző intézkedéseket, csökkentve ezzel a károk mértékét és az esetleges sérülések vagy életveszély kockázatát.

Jonas Aas Torland, a 7Analytics társalapítója szerint a rendszer 72 órás előrejelzést biztosít, de hangsúlyozta, hogy a fejlesztés pontossága és megbízhatósága nagyban függ az időjárás-előrejelzéstől.

A cég egy másik fejlesztésén is dolgozik, az InzureCloudon, amelyet a biztosítótársaságok használhatnak fel arra, hogy felmérjék az áradások által fenyegetett épületek kockázatát. Ennek alapján a biztosítási díjak is módosíthatók lehetnek.

A geomágneses viharok, mint a május 11-én észlelt esemény, amely Kanada partjainál 2,7 kilométeres mélységben is érzékelhető volt, további kihívásokat jelenthetnek a villámárvizek előrejelzésében. Az Ocean Networks Canada (ONC) kutatói által rögzített adatok alapján a mágneses tér változásai jelentős zavarokat okozhatnak a Föld mágneses mezőjében, ami potenciálisan befolyásolhatja a műszaki eszközök működését és az időjárás-előrejelzéseket is. Justin Albert, a Victoria Egyetem fizikusa szerint a Nap következő két évben éri el a 11 éves ciklusa csúcsát, ezért várhatóan még több hasonló kitörés történik majd, ami további figyelmet igényel a katasztrófa-előrejelzés terén.

A technológiai fejlődés más területeken is megmutatkozik, például a TCL bejelentette, hogy hamarosan piacra kerül a világ legnagyobb QD-Mini LED technológiájú tévéje, a 115 hüvelykes X955 Max, amely a 4K HDR Premium 5000 felbontást és 144 Hz-es képfrissítési rátát kínál, valamint egy Onkyo 6.2.2-es hangrendszert. A gyártó a nagy nyári sportesemények előtt kisebb és olcsóbb új modellekkel is piacra lép, amelyek között a konzolos játékosokat célzó TCL C85-sorozat és az átlagos háztartásokba szánt TCL C65-ös és P75-ös szériák is megtalálhatók.