Netanjahu keményen bírálja Európát a palesztin állam elismerése miatt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák. A kormányfő a "terrorizmus által elnyert díjnak" nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, amely szerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

Netanjahu kiemelte, hogy Ciszjordániában a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i mészárlást, és szerinte az ilyen gonoszságnak nem szabad államot adni. Az izraeli miniszterelnök szerint egy elismert palesztin állam "egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást", és Izrael nem fog beleegyezni ebbe.

Netanjahu hozzátette, hogy "a terrorizmus díjazása nem hoz békét", és nem fogják megakadályozni Izraelt abban, hogy legyőzze a Hamászt. A miniszterelnök videonyilatkozatát azután tette közzé, hogy az elrabolt katonalányok szülei nyilvánosságra hozták azokat a videófelvételeket, amelyeket a Hamász fegyveresei készítettek az október 7-i túszul ejtésről.

Az Egyesült Államok azonban nem támogatja a palesztin állam egyoldalú elismerését, és hangsúlyozza, hogy a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője megerősítette, hogy Joe Biden elnök elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak, és úgy véli, hogy ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor megjegyezte, hogy a két állam megteremtése nem a közeljövő kérdése.