Németország megfontolja az ukrajnai háború támogatását a befagyasztott orosz vagyonok felhasználásával

Németország nyitott arra a lehetőségre, hogy a befagyasztott orosz vagyonokból származó bevételeket Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására fordítsa, a német pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva számolt be a Reuters.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a közelgő G7 pénzügyminiszterek találkozóján fog nyomást gyakorolni arra, hogy egyezzenek meg egy olyan tervben, amely lehetővé teszi a befagyasztott orosz eszközök kamatbevételeinek felhasználását Ukrajna javára. Egy magas rangú amerikai pénzügyminiszteri tisztviselő szerint ez a lépés célja, hogy gyorsan pénzt juttassanak Ukrajnának.

A német források szerint, ha létezik olyan jogilag működőképes mechanizmus, amely lehetővé teszi a befagyasztott vagyonokból származó pénzáramlások jobb felhasználását a jövőben, Németország készen áll ennek a lehetőségnek az alkalmazására.

A G7 csoport tárgyalói már hetek óta dolgoznak azon, hogy miként lehetne a legjobban kihasználni azokat az orosz pénzügyi eszközöket, amelyek értéke mintegy 300 milliárd dollár, és amelyeket röviddel azután fagyasztottak be, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát.

A német kormány azonban fenntartásokkal kezeli az amerikai terveket, amelyek szerint a befagyasztott orosz eszközöket Ukrajna számára is felhasználnák.