Új evakuációs tervet dolgoznak ki Nápoly környékén a földrengések miatt

Nápoly központjától nem messze, 4,4-es erősségű földrengést észleltek, ami arra késztette az olasz hatóságokat, hogy új evakuációs tervet készítsenek. A földmozgások akár hónapokig is eltarthatnak, ezért a kormány minden eshetőségre felkészül.

Hétfő este mérték a rengést, amelynek epicentruma Nápolytól mindössze 15 kilométerre helyezkedett el. A katasztrófavédelmet vezető miniszter, Nello Musumeci szerint a földmozgások hirtelen leállhatnak, de nem zárható ki, hogy hosszabb időszakon át is fennmaradjanak. A Campania tartományban tapasztalt földmozgások miatt a kormány és a hatóságok egy olyan evakuációs terven dolgoznak, amely lehetővé teszi a vörös zónában élő 80 ezer ember gyors kiürítését. A régióban már korábban is volt evakuációs terv, de a népsűrűség növekedése miatt annak felülvizsgálata vált szükségessé.

A tervek szerint május végén gyakorlatot tartanak a lakosoknak az új koncepció alapján. Addig is az olasz kormány ötszázmillió eurót különít el a földrengés által megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tételére. A miniszter szerint az épületek vizsgálata már elkezdődött, és elsőként az iskolák biztonságossá tételét tervezik.

A legutóbbi jelentős földmozgást szerda reggel észlelték, amelynek erőssége 3,6 volt, és az epicentruma a Pozzuoli-öbölben, a nyílt tengeren, közel négy kilométeres mélységben volt. Musumeci hangsúlyozta, hogy a Campi Flegrei területén nincs zéró kockázat, és aki itt él, tisztában van azzal, hogy milyen összetett és kockázatos az élet ezen a területen. Ugyanakkor hozzátette, hogy a természeti jelenségek hatásait enyhíteni lehet.

A La Repubblica napilapban megjelent cikk szerint a geológus Mario Tozzi elmondta, hogy Nápoly és környéke egy "szupervulkánra" épült, amely valójában huszonkilenc vulkánból és kitörési pontokból álló vulkánrendszer, és a teljes területen közel hatszázezer ember él.