Nagy-Britannia enyhít az EU-állampolgárok letelepedési feltételein

A brit kormány kedvező változtatásokat jelentett be az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok számára, amelyek megkönnyítik a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.

A brit belügyminisztérium által kedden ismertetett módosítások értelmében enyhülnek az EU-állampolgárok munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségek is. Azok az EU-polgárok, akik a Brexit utáni átmeneti időszak lejárta előtt, 2020 végéig letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is maradhatnak az országban, és megtarthatják jogosultságaikat, de ehhez európai uniós letelepedett státusért kell folyamodniuk. A Nagy-Britanniában eltöltött időtől függően a jogosultak teljes körű vagy előzetes letelepedett státust kaphatnak.

Az előzetes letelepedett státusban lévők, akik még nem töltöttek el öt évet az országban, most további öt évvel meghosszabbított időt kapnak a végleges letelepedett státus megszerzésére. Ez jelentős könnyítés a korábbi tervekhez képest, amelyek csak két évet engedélyeztek erre a lépésre.

A brit belügyminisztérium a tavaly nyáron bejelentett kétéves meghosszabbítás után további könnyítéseket jelentett be. A londoni felsőbíróság egy korábbi ítéletében a Brexit-megállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státusú uniós állampolgároknak újra kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért. Az érdekvédelmi szervezetek szerint ez a kötelezettség azzal a veszéllyel jár, hogy az elmulasztás miatt illegális bevándorlókká válhatnak és kitoloncolhatják őket.

A belügyminisztérium mostani lépései között szerepel az is, hogy a lehető legtöbb esetben automatikussá váljon az előzetes letelepedett státus átminősítése végleges letelepedési engedéllyé. Emellett a munkáltatóknak, bérbeadóknak és ingatlanirodáknak nem kell újból ellenőrizniük az EU-állampolgárok munkavállalási és lakásbérlési jogosultságát.

A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2023 végén 5,7 millió EU-állampolgár rendelkezett letelepedési jogosultsággal Nagy-Britanniában, ebből kétmillióan előzetes letelepedett státus alapján.