Július 4-én tartják a brit parlamenti választást

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy az idei brit parlamenti választást július 4-én rendezik meg. A döntés meglepetést okozott, mivel a Konzervatív Párt jelentős lemaradásban van a felmérésekben a Munkáspárt mögött, és a Sunak vezette párt az elmúlt negyven év egyik legrosszabb helyhatósági választási eredményét produkálta május elején.

A választáson az alsóház 650 képviselőjének sorsáról döntenek majd a szavazók. A parlamenti többség eléréséhez egy pártnak vagy koalíciónak legalább 326 helyet kell szereznie. A Konzervatív Párt jelenlegi állása szerint 20 százalékon áll, míg a Munkáspártot a szavazók 47 százaléka támogatja.

A Konzervatív Párt 2010 óta van kormányon, de az elmúlt években jelentősen csökkent a támogatottságuk. A Partygate botrány és több szexbotrány is hozzájárult a népszerűségük csökkenéséhez. Boris Johnson miniszterelnök 2022 júliusában mondott le, Liz Truss pedig mindössze 49 napig töltötte be a miniszterelnöki pozíciót, miután gazdasági csomagjával válságot okozott.

Rishi Sunaknak, aki Truss utódja lett, nem sikerült jelentősen javítania a párt helyzetén a felmérésekben. A választásokat eredetileg 2025 januárjáig kellett volna megtartani, de a miniszterelnök a várakozásokkal ellentétben korábbra, július elejére írta ki a választást. A szélsőjobboldali Reform Párt 11, a Liberális Demokraták 10, a Zöld Párt pedig 7 százalékon áll a felmérésekben.

A miniszterelnök bejelentését a Downing Street 10 előtt tüntetők zavarták meg, akik a "Things Can Only Get Better" című számmal, a Munkáspárt egykori kampánydalával próbálták hangulatot teremteni. Sunak a bejelentés során hangsúlyozta, hogy a kormány sikeresen vette a II. világháború óta a legnehezebb időszak akadályait, és gazdasági sikereket emelt ki, mint az adócsökkentés és nyugdíjemelés.

A választásokat előrehozott döntésnek tekintik, mivel az utolsó választás 2019 decemberében zajlott, és az ötéves periódus késő ősszel járna le. A konzervatívok népszerűsége a Covid idején kezdődött mélyrepülése óta nem javult, és a Brexit sem hozta meg a várt sikereket. A választások eredményeként 14 éve tartó konzervatív kormányzás szakadhat meg.

Sunak szerdán késő délután jelentette be a választások időpontját, és arról is beszélt, hogy büszke arra, amit a kormánya elért, és „minden szavazatért” harcolni fog. A miniszterelnök arra kérte III. Károly királyt, hogy május 30-ával oszlassa fel a parlamentet, amit az uralkodó elfogadott. Sunak a Ruanda-terv népszerűségét is felhasználhatja a választásokon, amelyet korábban a túlélésének biztosítására és a párt vereségének mérséklésére szánt. Keir Starmer munkáspárti vezetőt bírálta, mondván, hogy az ellenfeleinek nincsenek terveik.

A választások időpontjának bejelentése után a YouGov közvélemény-kutató csoport friss felmérésében kimutatta, hogy a Konzervatív Pártra jelenleg a britek 20 százaléka szavazna, a Munkáspárt ugyanakkor a voksok 47 százalékát szerezné meg. A válaszadók 71 százaléka nevezte valószínűnek, hogy a júliusi parlamenti választás után Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Starmer a választások időpontjának szerdai bejelentése utáni nyilatkozatában közölte: győzelme esetén a Munkáspárt „ismét a dolgozó emberek szolgálatába állítja" a kormányt. Hozzátette: a választók számára eljött a lehetőség arra, hogy „véget vessenek a káosznak, új fejezetet kezdjenek, és megkezdjék Nagy-Britannia újjáépítését”.