Óriási medúzát fotóztak az űrből

Rendkívül ritka jelenséget örökített meg 2018-ban a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által üzemeltetett Suomi NPP meteorológiai műhold Mali középső részén, a Live Science beszámolója szerint.

A medúza alakú felhőcsoport "teste" Mopti városa felett helyezkedett el, míg a "csápok" Burkina Fasóig húzódtak. Ez a meteorológiai jelenség egy kifutószél-frontnak köszönhető, ami egy gyorsan mozgó szellő lökéshulláma, zivatarfelhőkből kiindulva. A NOAA információi alapján ezek a frontok akkor jönnek létre, amikor a felhők által lehűtött levegő a felszínre érkezik, gyorsan terjed szét, és a melegebb levegőt felfelé szorítja.

Általában ez a folyamat egy nagy korong alakú görgőfelhőt eredményez, de ebben az esetben a jelenség csak részben fejlődött ki, mivel a kifutószél-frontot a szélnyírás zavarta meg. A szakértők szerint a kifutószél-frontok képesek homokot, rovarokat, magvakat és madarakat is magukkal ragadni, így nagy törmelékviharokat okozva.

A NASA és a NOAA mellett a Boeing is aktív szereplője az űrkutatásnak, bár jelenleg a vállalat első emberes űrmissziója, a Starliner indítása várat magára. A NASA közleménye szerint a korábban május 25-re kitűzött indítást most felfüggesztették, mivel a meghajtórendszerben észlelt héliumszivárgást kell javítaniuk a mérnököknek. A CST-100 Starliner bemutatkozó útján űrhajósokat akar szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de a következő lehetséges indulási időpont még egyeztetés alatt áll. A NASA asztronautái, Barry „Butch” Wilmore és Sunita „Suni” Williams már több mint két hete várnak az indulásra.