A készpénzhasználat alkotmányos jog lehet Magyarországon

A Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezése nyomán, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága megszavazta a készpénzhasználat alkotmányos védelméről szóló Alaptörvény-módosító javaslat tárgysorozatba vételét. A plenáris ülésen történő támogatásról a választások után döntenek.

A párt célja, hogy a készpénzhasználatot alkotmányos joggá tegyék Magyarországon, ezzel is erősítve a polgárok pénzügyi autonómiáját. Két európai példát is felhoznak: Szlovákiában már tavaly nyáron alkotmányos jogként rögzítették a készpénzzel történő fizetés lehetőségét, míg Ausztriában a kancellár tavaly augusztus elején kiállt amellett, hogy az alkotmányban kellene vereségelni a készpénzhasználatot.

A Mi Hazánk továbbá indokoltnak tartja a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi keret növelését, és azt szeretnék, ha az átlagjövedelem készpénzben történő banki kivételét ingyenes fogyasztói jogként ismerjék el.

A készpénzhasználat alkotmányos joggá emelése azonban nem feltétlenül hozna azonnali változást a mindennapi életben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány nem tervezi a készpénzhasználat megszüntetését, és az elektronikus fizetési megoldások támogatása nem ellentétes a jelenlegi irányvonalakkal. Az elektronikus fizetési megoldások előnyei között szerepel a kényelem és a biztonság, valamint a szürke- és fekete gazdaság visszaszorítása, ami hozzájárul az adóbeszedés hatékonyságához és a gazdaság fehérműködésének javításához.