Megnyílt Magyarország első teljesen automata kisboltja

Nincs pénztár, nincs eladó, csak a futurisztikus élmény. A Fény utcai piacon nemrégiben megnyílt, teljeskörűen automatizált alapokon működő bolt izgalmas kísérlet, amely a benne található termékek előállítóinak szociális integrációját szolgálja, és új lehetőségeket nyit a technikai újdonságok iránt érdeklődő vásárlók számára.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója, Romhányi Tamás a helyszínen beszélt arról, hogy az üzlet nem csak az áruértékesítés innovatív technológiája miatt különleges, hanem a termékkör miatt is, amely magas minőséget képviselő étkezési olajokat, szörpöket, aszalt gyümölcsöket, tésztákat és ízesített mézeket foglal magában, összesen csaknem százféle különböző terméket kínálva egy teljesen digitalizált üzletben.

Ezek a termékek a leszakadó falvakban élő, önmaguk eltartását megkísérlő családok munkájának eredményei, többek között Létavértesről, Tarpáról, Kastélyosdombóról és Toldról származnak. A boltot a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft. üzemelteti, amely elsősorban jószolgálati eszközként funkcionál, és a profitot más felzárkózást segítő tevékenységekbe kívánják visszaforgatni.

A termékek forrása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől Dél-Baranyáig húzódó kistelepülések, ahol a modern technológia bevezetésével próbálják felgyorsítani a fejlődést. A bolt megnyitásának helyszíne, Budapest egyik gazdag kerülete, azért került kiválasztásra, mert itt a legnagyobb számban tudják megfizetni a prémium minőséget tükröző árakat.

Romhányi Tamás szerint fontos kérdés, hogy a szociális szövetkezetekben készült termékek piacát milyen mechanizmus működtesse, és ebben az esetben a valódi piaci mechanizmust választották. Az idősebb vásárlók esetében a szomszédos kávézó munkatársai nyújtanak segítséget.

A bolt egy pilot projekt, amely a kísérleti időszakot már túl van, és a tapasztalatok eddig kedvezőek. A következő lépésben a technológiát Téseny településére is elviszik, ahol a csúcskategóriás termékek helyett a legalapvetőbb hétköznapi élelmiszereket fogják kínálni.

Az automatizált üzlet munkahelyeket nem szüntet meg, hiszen a legszegényebb kistelepüléseken a boltok forgalma olyan kicsi, hogy a pénztáros és az eladó bérét nem tudnák kitermelni. A tésenyi boltnyitás egyben szociokulturális kísérlet is lesz, amely a felzárkóztatás nehézségeire hívja fel a figyelmet.

A Felzárkózó Települések Programban jelenleg 179 kistelepülésen folyik a munka, ebből 65 faluban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. A termelőktől felvásárolt alapanyagokat saját üzemeikben feldolgozzák, majd a boltokba kiszállítják.

Amikor QR-kóddal indul a vásárlás

A bolt technológiai hátterét a Kende Retail Operation Kft. fejlesztette. A vásárlás előtt le kell tölteni a Fetekert appot, a személyes adatok és a bankkártya megadása után pedig egy személyes kódot generál, amelyet a beléptető kapunál kell használni. A mennyezeten elhelyezkedő kamerák és az intelligens polcok segítségével történik a vásárlás nyomon követése. Ha az áru elhagyja az üzlet területét, a vásárlás befejeződik, és az áru ellenértékét levonják a számláról.

A bolt egyfajta figyelemfelkeltő eszköz is, amely rávilágít a felzárkózó településen élők társadalmi integrációjának fontosságára. Az egzisztenciális skála két végpontján élő közösségek egymáshoz közelítésének első lépése lehet ez a bolt.