Magyar Péter tüntetést és alternatív műsort szervez a köztévé választási vitájának helyszínére

Magyar Péter Solton bejelentette, hogy tüntetést és alternatív műsort szerveznek a köztévé által rendezett választási vita helyszínére, a Várkert Bazárba, ahol a Fidesz gyűléseit is szokták tartani.

Magyar Péter Solton kritikával illette a köztévét, amiért a választási vitát nem a saját épületében, hanem a Várkert Bazárban rendezik meg, amely helyszín a Fidesz gyűléseiről ismert. Kijelentette, hogy a tüntetést és az alternatív műsort a vita idejére jelentették be, és arra számítanak, hogy a magyar emberek tízezrei fognak megjelenni, hogy élőben kövessék az eseményt. Magyar Péter Solton arra is utalt, hogy kíváncsi, vajon a köztévé vezérigazgatója, Papp "Hírhamisító" Dániel mer-e majd a helyszínre jönni, és üzenetet küldött neki: "Ott találkozunk vezérigazgató úr, már ha elmer jönni!"

A szervezők szerint a köztévé által tervezett vita formátuma nem felel meg a valódi vitának. Magyar Péter Solton szerint az, hogy minden résztvevő csak 7 percet kap egy monológ elmondására, majd egy percet a többi résztvevő által elmondottakra való reagálásra, nem tekinthető igazi vitának. Ezt a formátumot Magyar Péter Solton a hírhamisításnak nevezte, és felszólította a köztévé vezérigazgatóját, hogy szégyellje magát.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) EP-listavezetője, Le Marietta, szintén bírálta a köztévé vitáját, és bejelentette, hogy pártja nem vesz részt az M1-es választási vitán. A Kutyapárt sajtóosztálya szerint a köztévé nem vitát szervez, hanem egy kabaréműsort, és nem kívánnak biodíszletként szolgálni ehhez. Ehelyett május 30-án, a köztévé adásával egy időben, a Várkert Bazár elé mikrofonokat és pódiumokat tesznek ki, ahol bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről, nyolc perces időkeretben, bullshit nélkül.

Az élőben sugárzandó köztévés vitára 11 párt kapott meghívást, ezt, és a 8 perces időkeretet is kritizálta már többek között Magyar Péter is, akinek eredetileg a követelése volt, hogy a köztévén legyen vita, más felületen sugárzott vitán nem akart részt venni. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezekkel a feltételekkel ő részt vesz-e az M1-es vitán.

A köztévé által szervezett, EP-listavezetők vitájának szabályai szerint a vita élő adásban, nézők nélkül zajlik, és a vitavezetők Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesznek. A résztvevők nem vihetnek be telefont az élő adás helyszínére, de jegyzet, papír, toll, tablet bevihető. Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba. Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.

A Tisza Párt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) május 30-án a köztévé választási vitájával egy időben tart demonstrációt Budapesten, a Várkert Bazárnál. Mindkét párt nem tartotta elfogadhatónak azokat a feltételeket, amelyeket az MTVA meghatározott. Magyar Péter szerdán közösségi oldalán üzent Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának, miután kiderültek a választási vita részletei. A Tisza Párt alelnöke közölte, hogy a köztévé által megadott feltételekkel nem lehet vitát tartani. Kifogásolta többek között, hogy a hatalmas tömegbázissal rendelkező és a nullaszázalékos pártok vezetőit egyszerre hívják meg, és mindenki kap összesen hét percet, hogy elmondjon egy monológot, amire aztán egy percet kap, hogy reagáljon.

A DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, Molnár Csaba a Facebookon reagált Magyar Péter szavaira az MTVA-vitával kapcsolatban, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kibúvókat kell keresni és kifogásokat gyártani, hanem el kell menni az összes vitára, és állni kell a sarat. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője így tesz, hiszen ott volt a Partizán-vitán, és ott lesz az összes többin is.

A Momentum elnöke és EP-listavezetője, Donáth Anna szerint Magyar Péternek sok igazsága van abban, hogy a köztévé ezt a vitát csak megúszni akarja, hogy minél kevésbé sérüljön benne a Fidesz. Ugyanakkor túlzásnak tartja, hogy aki nem kizárólag úgy, arról és akkor hajlandó vitázni, ahogy Magyar Péter akarja, arról kijelenti, hogy a rendszer része. Donáth Anna azt javasolta Magyar Péternek, hogy vegyen részt egy EP-listavezetői vitán, és legyen ott a többi vitán is, mert a vita demokratikus minimum, nem kegy vagy lehetőség, hanem valami olyasmi, amivel tartozunk a választóknak.