Lovász László a Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatása

A Yale Egyetem, amely a világ elitegyetemeit magában foglaló Ivy League (Borostyán Liga) egyike, tiszteletbeli doktorává avatta Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét, elismerve kombinatorikai területen végzett úttörő munkásságát.

A Yale Egyetem hosszú hagyományokkal rendelkezik a tiszteletbeli doktori címek adományozásában, amelyeket 1702 óta ítélnek oda kimagasló teljesítmény vagy a közjóhoz való kiemelkedő hozzájárulás elismeréseként. Az idei diplomaosztó ünnepségen kilenc személy részesült ebben az elismerésben, köztük a neves magyar matematikus, Lovász László is, aki az MTA rendes tagja és korábbi elnöke.

Lovász László a matematika és az elméleti informatika területén szerzett zseniális eredményeiért kapta meg a címet. A Yale Egyetem méltatása szerint munkássága az informatikától kezdve a mérnöki és műszaki tudományokon át a statisztikáig és a természettudományokig számos területen hozott előrelépést.

A Yale Egyetem kiemelte, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott már pályafutása során, beleértve a matematika egyik legnagyobb kitüntetését, az Abel-díjat is. Az egyetem különösen büszke arra, hogy a matematikus, aki több mint fél évtizeden át tanított és kutatott náluk, elfogadta a műszaki és technológiai tudományok doktora címet.

Lovász László mellett a Yale díszdoktori címét korábban olyan kiválóságok is megkapták, mint Karikó Katalin, Drew Weissman, Stevie Wonder, Stephen Colbert és Neil deGrasse Tyson. Elon Musk, aki szintén részesült ebben az elismerésben, nemrégiben került a figyelem középpontjába, miután gyakorlatilag megfenyegette a Tesla befektetőit. A milliárdos azt követelte, hogy szeretne annyi részvényhez jutni az elektromos autógyártóban, hogy a cég negyedét birtokolja, ellenkező esetben leállnak a mesterséges intelligenciához köthető termékek fejlesztésével. Musk korábban többször is hangsúlyozta, hogy a Tesla szó szerint „értéktelen” a mesterséges intelligencia és a robotika területei nélkül, és a vállalatot AI- és robotikai vállalatként határozta meg. Az iparági szereplők és a Fachmagazin szaklap Musk viselkedését „idiótának” és „bizarrnak” nevezte, különösen annak fényében, hogy Musk korábban rengeteg Tesla-részvényt adott el a Twitter felvásárlásának finanszírozása érdekében.