Baj van a zsömlével, nem csökken az ára

Hiába olcsóbb a legfőbb alapanyag, a sütőipari termékek mégsem profitálnak ebből.

Míg a fehér és a félbarna kenyér, valamint a zsemle árai többé-kevésbé azonos pályát jártak be az elmúlt években, a liszt, finomliszt ára máshogy viselkedett a 2020 januárja óta eltelt időszakban. Tavaly nyár óta a liszt ára szinte folyamatosan csökken, míg a zsemle ára az elmúlt bő egy évben csak enyhébb mértékű csökkenésen esett át, sőt, az utóbbi hónapokban inkább már csak stagnált.

A kenyérfélék esetében tavaly nyár óta ugyancsak megfigyelhető árcsökkenés, ám az kisebb mértékű, mint a liszt esetében. Idén áprilisban 1 kg fehér kenyér 873 forintba, 1 kg félbarna kenyér 736 forintba, 10 db zsemle 660 forintba, 1 kg liszt 178 forintba került.

A Pénzcentrum.hu megkérdezte Braunmüller Lajost, az Agrárszektor.hu főszerkesztőjét, aki elmondta, hogy bár a búza jelenti a legtöbb pékáru alapvető alapanyagát, a termény ára a különféle kenyerek, zsemlék árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány.

A gabonapiacon tapasztalható változások, 5-10 százalékos elmozdulások a pékáru árában csak minimális, vagy semmilyen árváltozást nem jelentenek. A búza, illetve a liszt áránál lényegesen többet számít a sütőipari termékek fogyasztói árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége.

Az energia ára a 2022-es csúcsok óta érezhetően csökkent a vállalkozások számára, a szállítás költsége és a bérigény ugyanakkor jelentősen nőtt a magas inflációval párhuzamosan. Ha adott esetben a gabona vagy az energia ára csökken is, a sütőipar akkor sem tudja ezt az előnyt továbbadni, mivel az ágazat régóta komoly strukturális problémákkal kénytelen szembenézni.

A munkaerőhiány, az egyre nagyobb bérkövetelések, az elmaradt fejlesztések miatt a sütőipar nincs abban a helyzetben, hogy érdemi árcsökkenést hajtson végre. A tojás áráról a szakember azt mondta, hogy minden olyan gyorsan forgó élelmiszer-termék esetében, amely jelentősen függ az energiától és a szállítástól, valamint a gabonától, vélhetően hasonló mintázatot találnának az árak alakulásában.