A szigetközi Duna-híd építése leállt

Mostanra át kellett volna adni, de leállt a kivitelezés, és a felbontott szerződés, valamint a perelni készülő kivitelező miatt kérdésessé vált, hogy mikor épül meg a Magyarország és Szlovákia közötti új Duna-híd. A csallóközi oldalon kirobbant vita miatt a szigetközi részen sem halad a munka, a költségek pedig növekednek, és az uniós támogatás egy része is veszélybe kerülhet.

A híd, amelyet az elterelt Duna-szakaszon terveztek megépíteni, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt része volt. A lassú ügymenet és az építőanyagárak emelkedése miatt a projekt költségvetése jelentősen, 25-45 százalékkal nőtt, ami mindkét kormányt arra kényszerítette, hogy növelje a saját önrészét.

A kivitelezés mindkét oldalon elindult, a magyar részen az A-Híd Építő Zrt. dolgozott, és elkészült a hídfő, 5 pillér, valamint a csatlakozó kerékpárút töltése. Azonban a szlovák partner és a mederhíd kivitelezője közötti szerződéses problémák miatt a munkálatok szünetelnek, és a magyar oldali ártéri híd utolsó támasza, valamint a közös magyar-szlovák mederhíd közötti 6-os pillér még nem készült el.

A pozsonyi cég, amely a mederhidat építette, vitába keveredett a megrendelő szlovák vízgazdálkodási építővállalattal, mert a tartószerkezeti oszlopok magasabbak lettek volna a tervezettnél, ami további költségeket jelentett volna. Emiatt két cölöpöt lefúrtak, betont töltöttek bele, majd leállt az építkezés ezen a részen. A szerződést felbontották a kivitelezővel, aki most perelni készül és kártérítést követel.

A magyar tárca szerint az említett helyzet függvényében lehet majd döntéseket hozni, a források átrendeződését megvizsgálni és a projektet befejezni. A híd idén áprilisban kellett volna átadni, de a vita és a finanszírozás rendezése nélkül ez még évekig eltarthat.