A mesterséges intelligencia használatának korlátozása az oktatásban

Az oktatási intézmények és az állami irányítók dolgoznak az úgynevezett MI-politikán, amely bizonyos esetekben korlátozza, sőt, egyenesen tiltja a mesterséges intelligencia használatát az oktatásban.

Az oktatás állami irányítói és az oktatási intézmények szigorú szabályozást dolgoznak ki a mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan. Egyes területeken a mesterséges intelligencia alkalmazása tiltásra kerülhet, amint azt az Economxnak a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) vezetéstudományi tanszékének vezetője elmondta.

A mesterséges intelligencia terjedése jelentős hatással van a munkaerőpiacra. Gonda György szerint 2050-ig félmilliárd munkahely szűnhet meg világszerte, bár új munkahelyek is létrejönnek, de nem ebben a mértékben. Jelenleg a vállalati feladatok 34 százalékát végzik gépek és algoritmusok, és ez az arány 2027-re várhatóan 47 százalékra nő.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint Európában és Amerikában a munkahelyek kétharmadát érintheti a mesterséges intelligencia, ami körülbelül 300 millió állás megszűnését eredményezheti. Az OECD szerint az érintett országokban az állások átlagosan 27 százalékát fenyegeti a mesterséges intelligencia.

Egyes szakmák eltűnhetnek a mesterséges intelligencia terjedése miatt. Az OECD szerint különösen a kelet-európai tagállamok veszélyeztetettek, ahol alacsony az egy főre jutó GDP. Magyarországon az állások 36,4 százalékát veszélyezteti a mesterséges intelligencia. A veszélyeztetett szakmák között találhatók a kereskedelmi és banki pénztárosok, könyvtárosok, tömegközlekedési és taxisofőrök, fogyasztásmérő leolvasók, valamint a személyes ügyfélszolgálaton dolgozók.

A mesterséges intelligencia használata az oktatásban is problémát jelent. A diákok egyre gyakrabban használják az MI-t írásbeli feladatok elkészítéséhez, ami nehézséget okoz a tanároknak az eredetiség ellenőrzésében. Nehéz a hatékony tiltás, hiszen az iskoláknak és a szülőknek is kihívást jelent a szabályok betartatása.

New Yorkban már lépéseket tettek a mesterséges intelligencia oktatásban való használatának korlátozására. Az oktatási intézményekben tilos az MI használata, és a tilalom megszegése komoly szankciókat vonhat maga után, beleértve a diákok intézményből való eltávolítását is.

Gonda György szerint a mesterséges intelligencia használatát a tudományos publikációkban, kormányzati és önkormányzati dokumentumok készítésében, általános és középiskolákban, életrajz írásában, orvosi diagnosztizálás értékelésében, valamint a nemzetgazdasági tervezésben is tiltani fogják.