Kína szankciókat vezet be amerikai hadiipari cégek ellen

Kína szerdától szankciókat alkalmaz 12 amerikai hadiiparhoz köthető vállalat és azok vezetői ellen, beleértve a Lockheed Martin, a Raytheon és a General Dynamics egyes részlegeit.

A kínai külügyminisztérium által bejelentett intézkedések a cégek Kínában található vagyonának befagyasztását és az érintett felsővezetők beutazási tilalmát foglalják magukban. Ezek az intézkedések azonnali hatállyal lépnek érvénybe. A szankciók hatását tekintve kérdéses, hogy a cégeknek van-e jelentős vagyona Kínában, azonban az utazási korlátozások komoly kellemetlenséget okozhatnak az érintettek számára.

A kínai döntés hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok indokolatlanul és egyoldalúan szankciókat vezetett be több kínai jogi entitás ellen, amelyeket az Oroszországgal való állítólagos kapcsolatok miatt büntettek. Kína ezt a lépést válaszként hozta meg, és sérelmezi az amerikai fegyvereladásokat Tajvannak is, amelyeket úgy vélik, hogy sértik az "egy Kína" elvet és a két ország közötti korábbi megállapodásokat, valamint veszélyeztetik Kína szuverenitását és területi integritását.