A Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése ellen szól Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány által a Közlekedési Múzeumra már elköltött 16 milliárd forint a kukába kerül, ha a múzeumot Debrecenbe költöztetik. A főpolgármester Lázár János keddi bejelentésére reagált, mely szerint a kormány tervei között szerepel az új Közlekedési Múzeum debreceni megépítése.

Karácsony szerint a jelenlegi helyszín, amely egy rehabilitált rozsdaterület a Népliget szomszédságában található, megfelelő volt a múzeum számára. Hozzátette, hogy a múzeum azon kevés kormányzati projektek egyike volt, amelynek helyszínét jól választották ki.

A főpolgármester kritikája szerint a jelenlegi helyszín jelenleg leginkább raktárként funkcionál, amit ő a világ legdrágább raktárának nevez. Karácsony érvelése szerint semmilyen szakmai vagy észérv nem támasztja alá a múzeum Debrecenbe költöztetését, és a már ráfordított jelentős összeg miatt is Budapesten kellene maradnia és itt kellene befejeznie a kormánynak a projektet.

Karácsony Gergely a közösségi médiában is kifejtette véleményét, mondván: „A közlekedési múzeumból közpénzszórási múzeum lett”. A főpolgármester szerint a kormány Budapest-ellenes politikáját jellemzi az elmúlt években tapasztalható tendencia, és Lázár János bejelentése azt jelenti, hogy a Vitézy-múzeumra elköltött 16 milliárd forintnyi közpénzt egyszerűen kidobják a kukába.

Karácsony hozzátette, hogy a költségek a kormánynál megszokott módon némiképp megugrottak, konkrétan megduplázódtak, a múzeum terveire végül 16 milliárdot szórtak el. A főpolgármester szerint a helyszín jelenlegi használata, mint raktár, alighanem a világ legdrágább raktárát jelenti.

„Semmilyen szakmai, semmilyen észérv nem szól a Debrecenbe költöztetés mellett. Budapesten van jó helyen, és már csak a ráköltött sok-sok milliárd forint miatt is itt kell maradnia, itt kell befejeznie a kormánynak” – összegezte a főpolgármester.

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter a Debrecen Televízió Közügy Extra című műsorában elárulta, hogy a kormány első olvasatban megtárgyalta az új Közlekedési Múzeum debreceni megépítését, amely egy 150 milliárd forintos beruházás lenne, és valahol a BMW-gyár közelében valósulhatna meg. A miniszter szerint az új múzeum a közösségi közlekedés reneszánszát és a 21. századi mobilitás jelentőségét is szimbolizálná, és céljuk, hogy mindenki megértse, mit jelent autóval járni napjainkban, valamint milyen perspektívát ad mellé a tömegközlekedés. Ezen gondolat mentén szeretnének egy kifejezetten modern épületet felépíteni az autópálya mellé, ennek vizsgálják most a lehetőségeit.

Karácsonyhoz hasonlóan Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor is arról írt, hogy az Északi Járműjavító kijelölése a múzeum számára “a létező eddigi legjobb helyszínkijelölő kormányzati döntés volt Budapest vonatkozásában talán az elmúlt 30 évben.” Bardóczi posztja alatt Vitézy Dávid is egyetértését fejezte ki.

Vitézy nem sokkal Lázár debreceni látogatása után már reagált a múzeum most beharangozott elköltöztetésének hírére. “A magyar közlekedéstörténet finoman szólva sem a debreceni akkumulátorgyárral kezdődik” – írta a főpolgármesterjelölt. Vitézy Dávid, aki a főpolgármesteri posztért is indul, egy 24 órás kampánykörút során többek között a Rákosrendező pályaudvaron is megállt, ahol egy Lázár János életnagyságú kartonfigurája mellett beszélt a tervezett arab luxusnegyed helyett szükséges fejlesztésekről, mint például a megfizethető lakások és zöld felületek létrehozása. Vitézy szerint a kormány által aláírt szerződés nem tartalmazza a közlekedés fejlesztését, és a magyar adófizetőknek kellene állniuk a költségeket.