Júniusban új világ jön: windowsos Copilot+ PC-k 40 billió művelettel másodpercenként

Hamarosan hatalmas teljesítményű személyi számítógépek jelennek meg a Microsoft és partnerei együttműködésének köszönhetően. A Copilot+ PC-k a generatív mesterséges intelligenciát használó új funkciókat kínálnak, amelyek a redmondiak szerint az eszközök használata során korábban nem látott hatékonyságnövekedést eredményeznek.

A Microsoft bemutatta az új, AI-ra optimalizált Windows-eszközöket, a Copilot+ PC-ket. Ezek a valaha épített leggyorsabb és legintelligensebb Windows PC-k. Olyan chipekkel szerelték fel őket, amelyek másodpercenként több mint 40 billió műveletet képesek elvégezni, az akkumulátor-kapacitásuk pedig a hatalmas teljesítmény ellenére egész napos, töltés nélküli használatot tesz lehetővé.

A Copilot PC-k fejlett AI-modelleket használnak, és egyedülálló képességeket kínálnak, mint például a Recall, amely intuitív módon hozzáférhetővé teszi a korábbi interakciókat a PC-n, a Cocreator, ami AI-képek létrehozását és finomítását teszi lehetővé közel valós időben, továbbfejlesztett képszerkesztést a Photos alkalmazásban, élő feliratozást, amely több mint 40 nyelvet képes lefordítani angolra hang alapján valós időben, új Windows Studio Effekteket, mint a portrémegvilágítás és kreatív szűrők, valamint partner alkalmazásokat, amelyek az NPU-t használják a teljesítmény és kreativitás fokozása érdekében.

A nagy teljesítményre képes virtuális asszisztens, a Copilot, minden Copilot+ PC-n egy erre dedikált billentyűvel gyorsan elérhető. A Copilot az aktuálisan legfejlettebb mesterséges intelligencia modelleket alkalmazza, így például a GPT-4o-t, a még természetesebb, beszélt nyelvű kommunikáció érdekében.

Az említett funkciók nemcsak a Microsoft Surface gépein jelennek meg, hanem a Microsoft partnerei, például az Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo és Samsung által kínált eszközökön is. Ezeket már elő lehet rendelni, a forgalmazás június 18-án indul. Az új személyi számítógépeket úgy tervezték, hogy zavartalanul beilleszkedhessenek abba a környezetbe, ahová az eddig ismert PC-k, azaz a vállalkozások a meglévő eszközeiket és folyamataikat alkalmazva telepíthetik a Copilot+ PC-ket.

A Copilot+ PC-k új fejezetet nyitnak a személyi számítógépes hardverek történetében. A teljesen újratervezett architektúrájukkal ezek a PC-k egyesítik a CPU, a GPU és a nagy teljesítményű neurális feldolgozó egység (az NPU) képességeit. A Copilot+ PC-k teljesítményben felülmúlják a az eddigi személyi számítógépeket, miközben egész napos akkumulátor-üzemidőt kínálnak.

A Microsoft hivatalos blogja szerint az eszközök Qualcomm és natív Arm64 támogatást kaptak a Microsoft 365 alkalmazások, továbbá a Chrome, a Spotify, a Zoom, a WhatsApp, a Blender, az Affinity Suite, a DaVinci Resolve és még sok egyéb szoftver gördülékeny működtetése érdekében. A Prism emulátorral a natív és emulált alkalmazások is zökkenőmentesen futnak.

Minden Copilot+ PC-t, alapértelmezés szerint a Microsoft Pluton Security processzorral és az új Windows 11 biztonsági funkciókkal látták el, ezzel szavatolva a felhasználók adatainak maximális védelmét.

A Microsoft partnerei által gyártott eszközök Snapdragon X Elite és X Plus processzorokkal érkeznek. A Microsoft az együttműködést szeretné még jobban elmélyíteni az AMD-vel és az Intellel, így a generatív mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket még szélesebb közönség, például a számítógépes játékok szerelmesei számára is elérthetővé tenni. Ezekkel az együttműködésekkel kívánja a Microsoft az elkövetkező évtizedre lefektetni a Windows-innováció alapjait.

(Borítókép: Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images)