Juhász Péter a Tiborcz-adó bevezetésével kampányol a belvárosban

Juhász Péter, aki az ellenzéki pártok támogatását élvezi, bevezetné az értékalapú ingatlanadót, az úgynevezett "Tiborcz-adót" az V. kerületben, amennyiben polgármesterré választják – tette közzé Facebook-oldalán.

Juhász szerint ez az adó a milliárdos értékű üzleti ingatlanok arányos adóztatását jelentené, amelyeket korábban a kerületi vagyonból olyan személyek kezére játszottak át, mint Tiborcz István, Orbán Ráchel és Mészáros Lőrinc. Az adó nem a négyzetméterek, hanem az ingatlanok vagyoni értéke alapján lenne meghatározva.

A jelenlegi helyzetben az V. kerületben a kisiparosok, élelmiszerboltok és gyógyszertárak ugyanannyi adót fizetnek négyzetméterenként, mint a luxusszállodákat üzemeltetők. Juhász hangsúlyozta, hogy polgármesterként bevezetné az új adónemet, amely lehetővé tenné a társasházak vízvezeték- és nyílászáró-cseréjének támogatását is.

A Tiborcz-adó ötlete nem új; Karácsony Gergely, a főpolgármester már a 2019-es önkormányzati választások előtt megígérte a budapesti luxusingatlanok megadóztatását, és az adónemet Tiborcz-adóként nevezte el. Tiborcz István pert indított emiatt, de a Kúria 2022 májusában Karácsony Gergelynek adott igazat. Azonban a fővárosi közgyűlés csak a Margitszigeten rendelkezik adóügyi hatáskörrel, mivel az az egyetlen terület, amely a kezelésében van.