Joe Biden 160 ezer ember diákhitelét engedi el

Az amerikai elnök, Joe Biden bejelentette, hogy 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékben enged el diákhiteleket, amelynek köszönhetően 160 ezer ember válik mentessé hiteltörlesztési kötelezettsége alól.

Az intézkedés értelmében a hiteltörlesztés alól mentesülők többsége szövetségi alkalmazottak, akiknek átlagosan 35 ezer dollárnyi adósságát törlik el. Ez az újabb lépés Joe Biden elnöksége alatt már összesen 167 milliárd dollár (mintegy 61 ezer milliárd forint) bevételről való lemondást jelent az amerikai államháztartás számára, és mintegy 5 millió egykori egyetemi hallgatót érint különböző programok keretében.

A Fehér Ház szerint az elnök nem áll le a diákhitelek eltörlésével, még akkor sem, ha ebben a republikánusok akadályozni próbálják. Az oktatási minisztérium közleménye alapján a szövetségi diákhitelesek mintegy 10 százaléka jogosult valamilyen formában törlesztési könnyítésre.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke, az intézkedést az adófizetői pénzek felelőtlen átirányításának nevezte, és "szégyenletes szavazatvásárlásnak" minősítette, különösen az elnökválasztás előtti hat hónapban.

Joe Biden korábban, a 2022-es félidős választások előtt hirdetett meg egy széleskörű diákhitel-elengedési programot, amely több tízmillió embert érintett volna. Azonban a tervet az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2023 tavaszán alkotmányellenesnek ítélte, mondván, hogy az elnöknek nincs jogköre ilyen döntést hozni. Biden ezt követően bírálta az ország alkotmánybíróságának megfelelő bírói tanácsot, és azt ígérte, hogy más módszereket fog keresni a diákhitelek elengedésére.