Jelentős takarmányár-csökkenés várható idén

Az állattartók idén jelentősen alacsonyabb takarmányárakkal számolhatnak, ami pozitív hatással lehet a baromfihús áraira is.

Az UBM mezőgazdasági cégcsoport tájékoztatása szerint a takarmányárak kedvező alakulása várható az idei évben. A tavalyi év második felében több kedvező tényező is hozzájárult a haszonállat-takarmánykeverékek iránti kereslet növekedéséhez, amelyek között a legfontosabb az alapanyagok árának jelentős csökkenése volt.

A takarmánygyártásban fontos szerepet játszó takarmánykukorica és takarmánybúza ára is drámai mértékben csökkent. A kukorica átlagos ára több mint 50 százalékkal, míg a búza ára körülbelül 40 százalékkal esett vissza.

Magyarországon 2023 áprilisának első hetében a takarmánybúza tonnánkénti ára 37 százalékkal 59,1 ezer forintra, a takarmánykukorica ára pedig 32 százalékkal 60 ezer forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az UBM szerint az alapanyagárak csökkenése lehetővé teszi az állattartók számára, hogy az idei évben kedvezőbb takarmányárakkal kalkuláljanak. Ez különösen fontos a baromfiszektor számára, ahol a költségek 65-70 százalékát a takarmányköltségek teszik ki.

A cégcsoport előrejelzése szerint a takarmányok alapanyagárai 2024-ben sem fognak jelentősen változni, így a mostani szintekről nem várható nagy elmozdulás sem felfelé, sem lefelé.

A magyar takarmányipar kilátásai is kedvezőek. A 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenés után idén egy visszapattanás várható, amelynek eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene akár a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti, ami közel 20 százalékos növekedést jelentene.