Jégeső sújtotta Gniezno városát és a magyarországi településeket

Lengyelországban és Magyarországon is szélsőséges időjárási jelenségek okoztak fennakadásokat. Gniezno városában hirtelen lezúduló jégeső árasztotta el az utcákat, míg Magyarországon cseresznye nagyságú jég hullott több településre.

A lengyelországi Gniezno városában a napsütést váratlanul jégeső váltotta fel, ami olyan mennyiségű csapadékot eredményezett, hogy a város csatornarendszere nem volt képes azt elvezetni. Az utcákat jeges víz árasztotta el, a gyalogosok és az autósok menedéket keresve próbáltak megküzdeni a szélsőséges időjárással. A vihar olyan gyorsan távozott, ahogy érkezett, és néhány órával később már nyoma sem volt a felhőszakadásnak.

A helyi katasztrófavédelem szóvivője szerint a tűzoltóság minden emberét mozgósították, de még ez sem volt elég, hiszen a csapadék mennyisége meghaladta a csatornarendszer kapacitását. Egyes autósok a járműveikben rekedtek, és volt, aki csak járókelők segítségével tudott kiszabadulni a víz alá került autóból.

Magyarországon szintén nem maradtak el a szélsőséges időjárási jelenségek. Az Index beszámolója szerint vasárnap este cseresznye nagyságú jég verte el a Pest megyei Solymárt és Nagykovácsit. A közösségi oldalakon megosztott felvételek tanúsága szerint néhol annyi jég gyűlt össze, mintha havazott volna. A Budapest felé forduló szupercella felhőszakadást és kiadós jégesőt hozott a Pilisbe, ami Budakeszi, Nagykovácsi és Solymár térségében rövid idő alatt zúdult le.

A szakértők szerint nem zárható ki, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek hátterében a klímaváltozás állhat. A következő napokban további zivatarok várhatóak, így a lakosságnak érdemes felkészülnie az esetleges újabb időjárási szélsőségekre.