Izraeli offenzíva Rafahban és a Gázai övezetben

Izraeli harckocsik szerdán tovább nyomultak előre Rafahban, a Gázai övezet déli részén, miután az izraeli csapatok éjszaka intenzíven bombázták a várost. A Reuters szerint ez volt az egyik legintenzívebb éjszakai bombázás a városban.

Az izraeli katonák a Yibna negyed szélén, az Egyiptommal közös déli határkerítés mentén foglaltak el új állásokat. A Reuters jelentése alapján a tankok most Rafah központjában állomásoznak.

Az AFP hírügynökség szerint Gáza északi és középső területein is heves harcok dúltak, és az al-Aksza Mártírjainak kórháza szerint az éjszaka folyamán tíz ember vesztette életét az al-Zawaida városban. A gázai polgári védelmi ügynökség azt is közölte, hogy Dzsabalíjában hat holttestet találtak egy családi ház romjai alatt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint csapataik élesített rakétavetőket találtak a Philadelphi-folyosón, a Gáza és Egyiptom közötti határvidéken, amelyeket megsemmisítettek.

Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentették, hogy el fogják ismerni a palesztin államot, amire válaszul Izrael hazahívta a nagyköveteit az érintett országokból. A Palesztin Hatóság és a Hamász is üdvözölte a három európai állam bejelentését.

A Fehér Ház álláspontja szerint egy palesztin államot tárgyalások útján kell elismerni, nem pedig egyoldalú elismeréssel. A Biden-kormányzat elutasította Spanyolország, Norvégia és Írország szerdai lépését a palesztin állam elismerésére, hangsúlyozva, hogy az amerikai elnök a kétállami megoldáshoz vezető utat támogatja, de továbbra is a két fél közötti diplomáciai tárgyalásokon keresztül fog erre törekedni.