Őrizetbe vették az orosz tábornokot, aki bírálta a hadsereg vezetését

Jelentős kárt okozó csalás miatt őrizetbe vették Ivan Popov orosz vezérőrnagyot, aki korábban azért távolítottak el a pozíciójából, mert aggodalmának adott hangot az ország katonai veszteségei miatt.

Ivan Popov, aki az orosz fegyveres erők 58. hadseregének volt parancsnoka, részt vett a zaporizzsjai régióban folyó harcokban. Kérdéseket tett fel feletteseinek a katonai hírszerzés és a tüzérségi erő hiányosságairól, valamint az ezen hiányosságok következtében elesett orosz katonákról. Popov úgy érezte, hogy elesett bajtársainak tartozik azzal, hogy beszámoljon a fronton tapasztalt embertelen körülményekről.

A 49 éves volt vezérőrnagyot két hónapig tartják őrizetben, jelentős kárt okozó csalással gyanusítják. A hatóságok szerint az őrizetbe vétele megelőző intézkedés volt, amelyet a moszkvai bíróság május 17-i döntése követett. Popov tagadja a vádakat.

Nem ez az első eset, hogy magas rangú orosz katonai vezetőket vettek őrizetbe. Április végén Timur Ivanovot, a korábbi védelmi miniszter helyettesét korrupció miatt tartóztatták le. Ivanov, aki a leggazdagabb orosz tábornokok egyike, akár hazaárulással is megvádolható, és állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adhatott parancsot a letartóztatására. Májusban a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetőjét is lefogták, szintén nagy összegű kenőpénz elfogadása miatt.