Írország, Spanyolország és Norvégia a palesztin állam elismerésének küszöbén

Írország, Spanyolország és Norvégia május 28-án jelenti be a palesztin állam hivatalos elismerésére vonatkozó terveit, amit a Guardian és a BBC is megerősített. Izrael ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, mondván, hogy ez a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”, és hátráltatja, hogy békés megoldás szülessen.

Az ír kormányzati vezetők - Simon Harris miniszterelnök, Micheál Martin miniszterelnök-helyettes és Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője - szerda reggel tartandó sajtótájékoztatójukon várhatóan bejelentik az elismerést. Az írek már korábban jelezték, hogy a kormány május végéig dönt majd az ügyben. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szintén május 28-án tervezi bejelenteni, hogy Spanyolország elismeri Palesztina függetlenségét. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök bejelentette, hogy országa is csatlakozik hozzájuk, és elismeri a palesztin államot.

Az ENSZ 193 tagállama közül már legalább 140 ország ismerte el a palesztin államiságot 1988 óta, és Írország, Spanyolország, valamint Norvégia mellett elmúlt hetekben Szlovénia, Málta is jelezte, hogy fontolóra vették ezt a lépést. Az ír kormány korábban úgy nyilatkozott, hogy az elismerés elősegítené a béketörekvéseket és támogatná a konfliktus kétállami megoldását.

Pedro Sánchez, Spanyolország szocialista miniszterelnöke, az egyik legszókimondóbb európai vezető volt az izraeli gázai offenzívával kapcsolatban. Sánchez többször is kijelentette, hogy a kétállami megoldás marad az egyetlen válasz a közel-keleti válságra, és bírálta Izraelt a gázai offenzíva miatt. Bár elítélte a Hamász cselekményeit és elismerte Izrael jogát a védekezésre, a palesztin áldozatok magas számát elviselhetetlennek nevezte, és hangsúlyozta, hogy Izrael nem ölhet meg ártatlan civileket, köztük több ezer gyermeket.

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz óva intette Írországot és Norvégiát a tervezett lépéstől, és egy közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy ezzel „bábuvá válnának a Hamász kezében”, valamint hogy a döntés „terrorizmushoz, instabilitáshoz vezetne a térségben, és veszélyeztetné a béke lehetőségét is”. A norvég miniszterelnök szavaira reagálva az izraeli külügyminisztérium visszahívta norvégiai és írországi nagyköveteit, és figyelmeztetett, hogy ha Spanyolország megvalósítja a palesztin állam elismerésének szándékát, hasonló lépést tesznek ellene.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancsot adott ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász három legfőbb vezetője ellen is. Netanjahu antiszemitizmusnak nevezte a lépést, és hamisnak, valamint abszurdnak minősítette azt. Palesztinának 2012 óta megfigyelői státusza van az ENSZ Közgyűlésben, de nem tagja az ENSZ-nek.

Israel Katz izraeli külügyminiszter az X-en bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszahívja a norvég és az ír nagykövetet, válaszul a palesztin állam elismeréséről szóló döntéseikre. Katz szerint ez a lépés üzenetet küld a palesztinoknak és a világnak: "A terrorizmus fizet". A külügyminiszter azt is hozzátette, hogy a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb zsidó mészárlást hajtotta végre, és a palesztin állam elismerésével ezek az országok a Hamászt és Iránt jutalmazzák, ami igazságtalan a terrortámadás áldozataival szemben, aláássa a béke esélyét és megkérdőjelezi Izrael önvédelemhez való jogát.