Hosszú várakozás a szekszárdi urológiai vizsgálatokra

A szekszárdi Balassa János kórházban hét hónapot kell várni egy urológiai szakorvosi vizsgálatra, az RTL Híradója szerint a legkorábbi szabad időpont december 9-re tehető. Még azoknak is ennyit kell várniuk, akik panaszokkal fordulnak a kórházhoz, legalábbis a telefonos ügyintéző tájékoztatása alapján.

Az ügyintéző elmondta, hogy sürgős esetekben van lehetőség a sorban állásra, ha a háziorvos sürgősségi beutalót állít ki, ellenkező esetben azonban időpont nélkül nem fogadják a betegeket. Más szakellátások esetében rövidebb a várakozási idő; például bőrgyógyász szakrendelésre három hónapra, CT vizsgálatot pedig egy hónapon belül elvégeznek.

A szekszárdi kórházi főigazgatóság az RTL-nek adott válaszában a hosszabb várakozási időt a betegek számának növekedésével magyarázta. Azonban hangsúlyozták, hogy sürgős esetekben nincs várakozási idő, a hétvégi ügyelet viszont Pécsre került. A hétvégi ügyelet hiányában a szekszárdi lakosoknak Pécsre kell utazniuk.

Az RTL-nek nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint azért is lehetnek ilyen hosszúak a várólisták, mert Magyarországon kiugróan magas az orvos-beteg találkozások száma, és mivel az alapellátás nem tud megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtani, a háziorvosok túl sok beteget küldenek a kórházba.

Nemcsak a tolnai megyeszékhelyen van gond az urológiai ellátással, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban „humánerőforrás nehézség miatt” június 1-től átmenetileg szünetel a fekvőbeteg-ellátás az urológiai osztályon.