Hollandia felfüggeszti a nemzetközi örökbefogadásokat

Hollandia azonnali hatállyal leállítja a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálóbizottság súlyos visszaélésekre hívta fel a figyelmet.

A holland kormány döntése értelmében azonnali hatállyal szüneteltetik a nemzetközi örökbefogadásokat, és nem fogadnak be több új kérelmet, bár a már folyamatban lévő esetek lezárhatók. Franc Weerwind jogvédelemért felelős ügyvivő miniszter jelentette be ezt a lépést a parlamentnek írt feljegyzésében.

Ez a döntés egy 2021-es ideiglenes felfüggesztés után született meg, amelyet egy vizsgálóbizottság által feltárt korrupció, okirat-hamisítás, gyermekkereskedelem és gyermekrablás esetei váltottak ki. A kormány egy évvel később újra megnyitotta az örökbefogadás lehetőségét, de csak szigorú feltételek mellett és korlátozott számú országból.

A holland parlament alsóháza idén áprilisban kérte fel az ügyvivő kabinetet, hogy készítsen elő egy tervet a nemzetközi örökbefogadások fokozatos leállítására. Az indítványt támogató képviselők szerint a rendszer túlzottan sebezhető a visszaélésekkel szemben.

Weerwind ügyvivő miniszter hangsúlyozta, hogy a döntés komoly hatással lesz az örökbefogadási folyamatban részt vevőkre, mind Hollandiában, mind a származási országokban, az örökbefogadási láncban részt vevő partnerekre, valamint a nemzetközi kapcsolatokra is. Ezenkívül szükség lesz egy teljesen új örökbefogadási törvényre.

A holland kormány által elkövetett visszaélések és felelősség a 2019-ben létrehozott különbizottság által került vizsgálat alá, amely a 1967 és 1998 közötti időszakot vette górcső alá. A bizottság elsősorban azoknak a gyermekeknek az örökbefogadását vizsgálta, akik Bangladesből, Brazíliából, Kolumbiából, Indonéziából és Srí Lankáról érkeztek, és számos visszaélést tárt fel. A jelentés szerint a holland kormány már az 1960-as évek végétől tudott a csalásokról. Bár a kormány bocsánatot kért az áldozatoktól, pénzügyi kárpótlást nem ígért.