Hollandiában rekordszámú droglabort számoltak fel tavaly

A holland rendőrség rekordszámú, 151 droglabort számolt fel tavaly, ami jelentős növekedés a 2022-ben fellelt százhoz képest, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint az előző évben.

A holland rendőrség által felszámolt laboratóriumok többsége a Dél-Holland és az Észak-Brabant régióban található, ahol a szintetikus kábítószerek előállítása a legelterjedtebb. Ezen régiókban a rendőrség 40, illetve 35 laboratóriumot talált, amelyeket főként kokain és heroin kereskedelmi forgalomba hozatalának előkészítésére használtak. A kábítószerek jellemzően Rotterdam kikötőjén keresztül érkeztek az országba. A kokaint feldolgozó laboratóriumok száma stabil maradt, míg a heroint előkészítő laboratóriumok száma 10-re emelkedett a 2022-ben felfedezett kettővel szemben. A szintetikus kábítószerekkel foglalkozó laboratóriumok száma pedig 50 százalékkal, 125-re nőtt, beleértve az MDMA és metamfetamin tartalmú tablettákat előállító helyeket is.

Az illetékes hatóságok 2023-ban 191 hulladéklerakót számoltak fel, ahol a drogbandák a kábítószer előállításához szükséges vegyszerek tárolóedényeit hagyták hátra, ami 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A marihuánaültetvények számának csökkenése a helyi hatóságok eltérő döntéseivel magyarázható, amelyek inkább a kokain és a szintetikus drogok használatának szabályozására összpontosítanak, mint a cannabisra. A holland rendőrség 2023-ban összesen 1230 marihuánaültetvényt számolt fel, ami kevesebb, mint a 2022-ben fellelt 1604, vagy a 2021-ben megtalált 2285. A legtöbb marihuánaültetvényt Limburg régióban találták.

Willem Woelders, a holland rendőrség kábítószerügyekért felelős vezetője szerint a marihuánaültetvények számának csökkenése mögött az is állhat, hogy több vadkendert hoznak be az országba külföldről, ami csökkenti a hollandiai termelés szükségességét.

A kábítószerlaboratóriumok működése jelentős veszélyt jelent a vegyszerek robbanásveszélyessége miatt. Az év elején három ember vesztette életét egy rotterdami lakóházban történt robbanásban, ahol kokaint állítottak elő.