Arccal irányítható telefonok fejlesztése a Google-nél

Elég egy kacsintás az alkalmazás megnyitásához, és egy mosoly a hangerő szabályozásához. A Google által fejlesztett új Gameface szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy arckifejezéseikkel irányítsák telefonjaikat.

A Google által kifejlesztett szoftverrel a felhasználók képesek lesznek az arcuk és tekintetük segítségével vezérelni a készüléküket, így az ujjukat sem kell mozdítaniuk egy alkalmazás megnyitásához. Ez a technológia nem csak játékos újításnak tűnik, hanem komoly segítséget nyújthat a testi fogyatékkal élőknek, akik számára a telefon használata különösen nagy kihívást jelenthet. A Google ezzel a koncepcióval jelentős javulást hozhat az Android-alkalmazások kezelhetőségében a fogyatékkal élő felhasználók számára is.

A vállalat már bemutatott egy arckifejezés-vezérlő rendszert számítógépekre, Gameface néven, amelyet most nyílt forráskódként tett elérhetővé az Android fejlesztők számára. Ennek köszönhetően a jövőben az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok is irányíthatóak lesznek különböző arckifejezésekkel és fejmozdulatokkal.

Hogyan működik a technológia?

Az okostelefonok elülső kamerája rögzíti a felhasználó arckifejezéseit, amelyeket a szoftver elemz. Összesen 52 különböző arckifejezés programozható be, mindegyikhez külön funkció rendelhető. Például egy kacsintással elindítható egy alkalmazás, mosollyal növelhető a hangerő, vagy a száj kinyitásával változtatható a kijelző fényereje.

A technológia használata kezdetben gyakorlást igényelhet, mivel egyes funkciók több mozdulat kombinálásával aktiválhatóak. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik nem vagy csak korlátozottan képesek mozgatni a kezüket.

Mikorra várható a piaci bevezetés?

Jelenleg még nem ismert, hogy a Google mikor és hogyan integrálja majd a Gameface-t az Android operációs rendszerbe. A projekt még távol áll a piaci bevezetéstől, és egyelőre csak a fejlesztők számára érhető el az eszköz, hogy alkalmazásokat készítsenek hozzá. Az első alkalmazások megjelenésének időpontja még nem ismert.