Európa fegyverkezik, Oroszország katonai erővel fenyeget

Az Egyesült Államok fegyverszállításainak újraindítása óta fokozódik a feszültség Kelet és Nyugat között, miközben Oroszország vezetői atomcsapással fenyegetőznek, és a NATO egyes tagjai katonai jelenlétet fontolgatnak Ukrajnában. A NATO keleti védvonalán bunkerépítés is megkezdődött, de a harmadik világháború kitörésének esélye továbbra is alacsony, bár hosszú távon ez változhat.

Az elmúlt időszakban mind az orosz, mind a nyugati politikusok kiélezett háborús retorikát alkalmaztak. Emmanuel Macron francia elnök és Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök kijelentették, hogy készülnek katonákat küldeni Ukrajnába, míg Svédország és Lengyelország is megerősített védelmi intézkedéseket hozott. Az Egyesült Királyság lehetővé tette Ukrajna számára, hogy a brit fegyvereket Oroszország ellen használják. Oroszország válasza a szokásos fenyegetőzés volt, beleértve a Nagy-Britannia elleni támadásokról szóló beszédeket és a nukleáris gyakorlatokat.

A nyílt orosz-NATO háború esélye azonban csekély, mivel mindkét fél felkészületlen egy ilyen összecsapásra. Európa hadereje a hidegháború óta leépült, az orosz erőket pedig lekötik az ukrajnai harcok. A nukleáris háború következményeinek félelme is visszatartó erő. Jelenleg nem láthatók jelentős csapatmozgások az orosz-NATO határokon, és a NATO Reagáló Erőinek létszáma is csak néhány éven belül nő majd meg jelentősen.

Az orosz fenyegetőzés célja a nyugati támogatás elrettentése Ukrajnától és a nemzetközi szövetségesek megszerzése. A nyugati vezetők pedig a haderőfejlesztés és Ukrajna támogatásának szükségességét próbálják hangsúlyozni.

Hosszú távon azonban a helyzet romolhat. Az orosz hadiipar fejlődése, az orosz vezetők növekvő ambíciói, a NATO-n belüli széthúzás és a nyugati országok belpolitikai problémái mind aggasztó jelek. A kölcsönös bizalmatlanság és a diplomáciai kapcsolatok hiánya csak súlyosbítja a helyzetet.

A jövőben is számítani kell a háborús retorikára és a feszült diplomáciai helyzetre. A remény az, hogy a NATO elegendő elrettentő erőt épít fel, és nem szakítja meg a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.