Tiszabői választási fordulat: a Fidesz jelöltje visszalépett

Tiszabőn nem lesz polgármesterjelöltje a Fidesznek a június 9-ei önkormányzati választáson, miután Bíró Zoltán alpolgármester visszalépett; Novák (korábban Mága) Csaba, Mága Zoltán hegedűművész testvére így egyedüli jelöltként indulhat.

A Hvg és a 24.hu információi szerint Bíró Zoltán, aki a Fidesz polgármesterjelöltje lett volna, visszavonta jelöltségét, amit a Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján is közzétettek. Az alpolgármester telefonon nem volt elérhető a történtek kapcsán.

A Fidesz jelöltjének visszalépése azután történt, hogy a sajtóban megjelentek arról szóló cikkek, miszerint Tiszabő fideszes vezetése megpróbálta akadályozni Novák Csaba független polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

Novák Csaba orvosi dokumentumait egy névtelen bejelentő juttatta el a választási bizottsághoz, és a fideszes polgármester is Novák mentális állapotára hivatkozva próbálta volna megakadályozni, hogy indulhasson a választáson. Az ügyvédje, dr. Borbély Zoltán megerősítette, hogy a több mint tíz évvel ezelőtti orvosi dokumentumok valódiak, de azokhoz a kérelmezőnek nem lett volna szabad hozzáférnie.

Az ügy a helyi választási bizottságtól a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságon át a Kúriáig jutott, ahol végül érdemi vizsgálat nélkül elutasították a fideszes polgármester, Bruna László kérelmét Novák Csaba nyilvántartásba vételének megakadályozására. Ezzel Novák függetlenként indulhat a választáson.

A választási bizottságnak eljuttatott orvosi dokumentumok miatt Novák Csaba és ügyvédje feljelentést tett, aminek eredményeként a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a választások rendjének megsértése miatt.

A 24.hu arról is beszámolt, hogy Bíró korábban úgy lett önkormányzati képviselő és alpolgármester, hogy pártfogói felügyelet alatt állt felfüggesztett börtönbüntetése miatt, amit az úgynevezett szocpolos csalássorozatban való részvétele miatt szabtak ki rá. Ugyanebben az ügyben a távozó fideszes polgármester pénzbüntetést kapott.

Mága Zoltán, Novák Csaba testvére is volt már érintett igazságszolgáltatási ügyekben: két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt.

A településen a 6 képviselői helyért 13-an indulnak, közülük hatan Fidesz-jelöltek, heten függetlenek. Novák és Bíró képviselői helyért nem indult, a mostani polgármester viszont igen. A jelöltek között négy Mága vezetéknevű van, egy fideszesként indul, három függetlenként.