A gazdag fiatalok kevésbé bíznak a tőzsdében, inkább a műgyűjtés felé fordulnak

A gazdagok igényei a banki szolgáltatásokkal szemben nőttek, és a vagyonkezelőknek alkalmazkodniuk kell az új generáció elvárásaihoz. A Wood & Company és a Capital W felmérése szerint a magas vagyonú ügyfelek tudatosabban választanak privát banki és vagyonkezelő szolgáltatásokat.

A közép-európai befektetési bank és a Capital W által végzett kutatás rámutat, hogy a 30 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők körében a hagyományos eszközök iránti érdeklődés csökken, míg az alternatív befektetések, mint például a műgyűjtemények iránt nő. A magyar privát banki ügyfelek esetében, ahol a belépési szint átlagosan 100 millió forint, a kezelt vagyon harmada befektetési alapokban, egy másik harmada kötvényekben, és csak 16 százaléka részvényekben van.

Az ügyfelek többsége hajlandó szolgáltatót váltani, főként azért, mert személyre szabottabb privátbanki szolgáltatásokat keresnek. A befektetők közel kétharmada alternatív eszközök felé fordul, és több mint fele kriptovalutákba is fektetne.

Az életkor előrehaladtával a befektetési preferenciák is változnak, azonban az ingatlanbefektetés minden korosztály körében népszerű marad. A privát bankok számára ez új kihívásokat jelent, hiszen az ügyfélkörükben már nem csak az X, hanem az Y generáció tagjai is megjelennek. A fiatalabb generáció tagjai kevesebb részvényt tartanak, a 21-42 éves korosztályban csupán 25 százalékuk vásárol részvényeket, míg az idősebbek körében ez az arány 55 százalék. Ezzel szemben a fiatalabbak sokkal inkább hajlamosak műgyűjteménybe fektetni.