Európai bankfúziók a láthatáron?

Andrea Orcel, az UniCredit Csoport vezérigazgatója pozitívan fogadta Emmanuel Macron francia elnök támogatását az európai bankszektor konszolidációjára, de úgy véli, hogy a nagy, határokon átnyúló bankfúziók még váratnak magukra.

Az európai bankok vezetői és politikai döntéshozók régóta hangoztatják a kontinens bankjai közötti összeolvadások szükségességét, hogy felvegyék a versenyt az amerikai és ázsiai pénzintézetekkel. Ebben a kérdésben Macron elnök is többször kifejezte elkötelezettségét, amit Orcel is üdvözölt. "Jó ez az elkötelezettség egy jelentős európai vezető részéről," mondta a Financial Times-nak adott interjúban. Hozzátette, hogy a bankunióra és a tőkepiaci unióra vonatkozó kezdeményezések továbbfejlesztése szükséges a határokon átnyúló ügyletek ösztönzéséhez és a belföldi szinergiákon túlmutató tranzakciók végrehajtásához. Hangsúlyozta, hogy a szabályozó hatóságok és a kormányok támogatása elengedhetetlen a folyamatban.

Orcel, aki korábban befektetési bankárként dolgozott, három évvel ezelőtt vette át Olaszország második legnagyobb bankjának, az UniCreditnek a vezetését. Azóta a bankot több potenciális fúziós és felvásárlási ügylettel hozták összefüggésbe. 2021-ben az UniCredit közel állt ahhoz, hogy megvásárolja az állami tulajdonú Monte dei Paschi di Sienát, és kapcsolatba hozták többek között a Banco BPM-mel, az orosz Bank Otkritie-vel és a német Commerzbankkal is.

Az UniCredit árfolyamának alakulása fontos indikátora lehet a bank piaci pozíciójának és a befektetői bizalomnak. A részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása során a Portfolio Trader szolgáltatásokat érdemes figyelembe venni.