Európában újra napirenden a kötelező sorkatonaság

Az ukrajnai háború kezdete óta több európai országban is felmerült a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetésének ötlete. Vajon ez jelentheti-e a megoldást?

Az Európai Unió 27 tagállama közül kilencben már korábban is létezett valamilyen formában a sorkatonai szolgálat. Az ukrajnai konfliktus hatására azonban több országban is felvetődött a fegyveres erők megerősítésének szükségessége. A kérdés, hogy a kontinensen másutt is lehetséges lenne-e újra bevezetni ezeket a programokat, egyre több figyelmet kap.

Az Arte heti hírműsorát a francia–német Arte műsorszolgáltató állítja össze, és a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a magyar Telex együttműködésével nyolc nyelven válik elérhetővé. Ezt az európai médiapartnerséget az Európai Unió támogatja a „Európai médiaplatformok” előkészítő intézkedés keretében.

A kötelező sorkatonaság kérdése tehát ismét előtérbe került Európában, és a jövőben várhatóan további viták tárgyát képezi majd, különösen a kontinens biztonsági helyzetének alakulása fényében.