Ömlik az országra az eső, kiadták a figyelmeztetést

Szerdán az ország több részében is készülhetünk záporokra, zivatarokra, amelyek napközben főként az ország keleti-északkeleti részére koncentrálódnak, de délután a nyugati és déli területeken is előfordulhatnak. A változékony időjárás mellett azonban mindenhol várható napsütés is.

A gomoly- és fátyolfelhők mellett több órás napsütésre számíthatunk, bár az északkeleti harmadban és az Északnyugat-Dunántúlon kevesebb napsütés várható délelőtt. A záporok és zivatarok az északi részen délelőtt, míg az északkeleti, keleti harmadban, valamint a nyugati és déli határvidéken délután jelentkezhetnek. A nyugatias szél több helyen megélénkülhet, zivatarok mentén akár megerősödhet is. A hőmérsékletek 21 és 28 fok között alakulnak, a legmelegebb idő délkeleten várható.

A HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Baranya, Tolna és Fejér megyéken kívül az összes többi megyére. Emellett felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek több megyében, köztük Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregen, Jász-Nagykun-Szolnokban, Hevesben, Nógrádban, Vasban és Zalában.

Kettős front támad

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint északkeleten kettősfronti, máshol hidegfronti hatások érvényesülnek. Délnyugaton már az éjszakai óráktól érezhető a front hatása, ami alvási problémákat, fejfájást, vérnyomás-ingadozást és görcsös panaszokat okozhat. Északkelet felé haladva összetettebb panaszok is jelentkezhetnek, mint szívelégtelenség, légzési nehézségek, rosszullétek, szédülés, szorongás és hangulatromlás.

A zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok is felerősödhetnek, ezért az érintetteknek ajánlott zárt helyen tartózkodniuk ebben az időszakban.

Csütörtökön már kevesebb helyen, főként északkeleten és a nyugati, délnyugati részeken várhatók záporok, zivatarok. Az ország nagy részén azonban napos, fátyolfelhős idő lesz jellemző. Az északon és északnyugaton fújó szél élénk lökésekkel kísérheti az északnyugati irányt. A hajnali hőmérsékletek 11 és 16 fok között, míg a délutániak 23 és 28 fok között alakulhatnak.

Ritka időjárási jelenség: gustnado

Egy ritka és félelmetes jelenség, a gustnado kísérte Mezőszentgyörgy térségében a keddi heves zivatarlánc átvonulását. A gustnado egy olyan forgószél, ami a vihar kifutófrontja mentén, a jelentősen eltérő széliránynak és szélsebességnek köszönhetően jön létre, és ellentétben a tornádóval, az örvénylés a talaj felől indul. A keddi zivatarokat és felhőszakadásokat általában 60–80 kilométer per órás széllökések kísérték, de például Pécsett 107 kilométer per órás sebességű széllel érkezett a vihar. A heves zivatarok miatt kedden délután másodfokú (narancs) riasztás volt érvényben Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásain.

A vihar után érdemes körbejárni az otthonunkat

A keddi viharos időjárással kapcsolatban országszerte 286 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A legtöbb beavatkozásra Fejér vármegyében (40), Budapesten (39) és Somogy vármegyében (32) volt szükség. Az esetek 94 százalékában (270 esetben) az erős szélben letört faágak és kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat. Országszerte 12 épületben keletkezett kár.

Ítéletidő Ferihegyen: bajba sodródtak a repülőgépek

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a keddi viharos időjárás és a villámlások miatt több Budapest felé tartó járatot más városokban kényszerültek letenni. A Berlinből és Stuttgartből Budapestre tartó gépek nem tudtak leszállni, és kitérő városokban landoltak. Egy másik Berlinből érkező Ryanair-járatot is visszafordítottak, ami végül Bécsben kényszerült landolni.

További részletekért és friss információkért az időjárásról, orvosmeteorológiáról, közlekedésmeteorológiáról és a pollenjelentésről látogasson el az Index időjárás oldalára.